Sun Nov 28 2021

11 28

Nieuwe serie PS+ druksensoren van Turck

29/05/2019

Door Bart Driessen

Tijdens de Hannover Messe introduceerde Turck een nieuwe, complete serie druksensoren: de PS+. Deze serie werkt met IO-Link en is ontwikkeld met extra aandacht voor ergonomie en vormgeving voor industriële toepassingen (beloond met de IF Design Award 2019). De PS+ bestaat uit een nieuw platform met types voor het monitoren van verschillende drukniveaus. Bruno Gries, productmanager vloeistofsensoren bij Turck, legt de PS+ uit.


     

 “Het doel van Turck is met de PS+ een serie druksensoren te bieden die zich onderscheidt door een behoorlijke voorsprong wat betreft montage, ingebruikname en dagelijks gebruik. Om dat te bereiken heeft Turck verschillende vernieuwingen doorgevoerd. Zowel de monteur als de procesbeheerder profiteren van de draaibare sensor. Dit zorgt voor gemakkelijke toegang en zicht op het display en gemakkelijke aanpassing bij veranderende opstelling van de machine. De sensor beschikt over een vergrendelbaar capacitief touchpad en is gemakkelijke te bedienen en in te stellen dankzij het Turck of het VDMA standaard menu. De gemakkelijke koppeling van sensordata aan het besturingsproces is middels IO-Link 1.1 met data-profiel is heel praktisch. Het zorgt er voor dat sensordata direct past in alle apparatuur. Dat wil zeggen dat soft- en hardware op ethernet-niveau met gemak overweg kan met verschillende data die door de sensor toegankelijk wordt gemaakt. Kortom een communicatieconcept dat perfect aansluit op Industrie 4.0.”  

foto 4 sensor2

De PS+ druksensor tijdens de Hannover Messe (Foto Bart Driessen)

Eenvoud en snelheid

“Waar het om gaat is de enorme eenvoud en snelheid waarmee de sensor nu in het veld geïnstalleerd wordt. Het aansluiten van de druksensor op de leiding of machine is eerder een kwestie van minuten dan van uren. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop de PS+ voortaan gemonteerd wordt. De monteur plaatst de sensor op dezelfde plaats als daarvoor of doet dat op een eigen gekozen locatie. De vrijheid staat dus voor op. Ook al wordt minstens zo vaak teruggegrepen naar oorspronkelijke instellingen.”

// Factory Facts//

  • Industriële druksensoren
  • Nieuw compleet platform
  • Dataopslag met IO-Link 1.1
  • Past in nieuwe en bestaande aansluitingen
  • Bediening met capacitief touchpad
  • Herkent vanzelf V en mA / NPN en PNP uitgang
  • 340° draaibare sensorkop
  • Led-display in rood of groen en 180° omdraaibaar
  • IP-bescherming 6K6K, 6K7, 6K9K

Succesvolle toepassingen

Bruno Gries: “De PS+ druksensoren worden heel veelzijdig gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het meten van zeer verschillende drukniveaus. Onze nieuwe druksensoren kunnen drukniveaus meten, variërend van -1 tot 400 bar. Een goed praktijkvoorbeeld hiervan is het drukmeten van hydraulische onderdelen in machines. Instandhouden van de juiste druk is bij hydraulische aandrijvingen heel belangrijk. Een ander voorbeeld is de drukmeting van smeermiddelen in metaalbewerkingsmachines. Bereikt de druk van smeermiddelen de kritische piekhoogte, dan zegt dat veel over de temperatuur van de gebruikte  smeermiddelen. De temperatuur van smeermiddelen heeft op zijn beurt weer te maken met de kwaliteit van gebruikte gereedschappen en geproduceerde werkstukken. Drukmeting is niet voor niets zo belangrijk in de metaalindustrie.” 

Precieze metingen

“Een andere toepassing van PS+ is het uitvoeren van precieze metingen. Onze speciale PS+ druksensoren uit de PS510-serie zijn in staat minimale drukverschillen te meten. De drukmeters van deze serie zijn namelijk uitgerust met metalen meetcellen die volledig dichtgelast en bestand zijn tegen schokken. Het gaat met name om zware machines die door plotselinge handelingen belastingen tot 400 bar uitoefenen. De PS510 zijn bestand tegen dergelijke drukken. En herkennen elke overschrijding van maximale en minimale drukniveaus. De waarden zijn door het led display in groen of rood naar keuze weer te geven. Deze bijzondere serie is ook bestand tegen stofdelen en vloeistoffen. En het voldoet aan een aantal hoge ISO-beschermingsklassen, namelijk: IP6K7K, IP6K7 en IP6K9K.”

foto 3 IF prijs 

IF Design Award 2019 toegekend aan Turck voor de PS+ (Foto Bart Driessen)

 

 foto 2 Turck1019

Nieuwe druksensor met IF Design Award van Turck (Foto Turck)

 

Automatische keuze

Belangrijk voor een nieuwe serie zijn altijd de verbeteringen. In de afgelopen drie jaar heeft de engineering van Turck de PS+ serie uitgerust met een automatische detectie van uitgangssignalen. Anders gezegd: de sensor ‘kiest’ vanzelf voor I of U / PNP of NPN. Met als effect dat de aangesloten machine direct werkt. Het voordeel hiervan is onder meer de gemakkelijke en snelle aansluiting. Het maakt niet uit of het aangesloten apparaat werkt via  4 – 20 mA of op 0 – 10 V. Voor deze sensor van Turck maakt het dus niet uit of de aangesloten machine met een analoge of een digitale poort is aangesloten.

 

Normally open (NO) en normally closed (NC)

In de praktijk komt het vaak voor dat de oorspronkelijke instellingen van sensoren later veranderd worden. Neem het gebied dat wordt behandeld als ‘normally open (NO) ’ en het gebied dat geldt als ‘normally closed (NC). Veranderingen van dergelijke instellingen zijn met de PS+ mogelijk. Voorbeelden hiervan is het gebruik van verschillende functies van de PS+ om hysterese-effecten en filters onder controle te houden. Het gaat weliswaar om gecompliceerde applicaties, maar voor de PS+ vormen ze geen probleem.

 

Intro foto, Bruno Gries, productmanager vloeistofsensoren bij Turck (Foto Bart Driessen)