Cat.6A kabels bij hoogdynamische belasting en brand

10/02/2016

Door Liam van Koert

Leoni komt dit kwartaal met een primeur: een SeaLine ethernet kabel die ook in het geval van brand gewoon blijft werken. Nu is functionele integriteit voor calamiteiten bij voedingskabels niets nieuws. Maar 10 Gigabit voor 180 minuten? Dat doet wel wat wenkbrauwen fronsen. Hetzelfde geldt voor een nieuwe Cat.6A kabel voor kabelrupsen, die minimaal 1 miljoen buigcycli aan kan.


     

Leoni maakt met 75.000 werknemers in 31 landen behoorlijk wat kilometers kabel voor zo’n beetje elke industrie. In de automotive tekende ze onlangs een flink kabelbomencontract met Volvo, om maar eens een klant te noemen. Maar ook op de fabrieksvloer, in healthcare of de offshore zijn ze goed vertegenwoordigd. In Nederland worden Leoni kabels geleverd door FELTEN Wire and Cable Solutions.

Hoogdynamisch
“Kijk, dit is één van de kabels die hier op de SPS zeer in de belangstelling staat”, zegt Maurice Felten. Op het eerste oog is de Cat.6A kabel een typische 10 Gigabit kabel die je wel vaker tegenkomt. Maar bij nadere inspectie is hij wel erg buigzaam. De kabel blijkt dan ook speciaal bedoeld voor hoogdynamische toepassingen, bijvoorbeeld in een kabelrups. “Cat. 6A en kabelrupsen? Dat is geen vanzelfsprekendheid”, licht Felten deze eerste innovatie toe. “Hetzelfde geldt voor een hoogdynamische torsiebelasting van kabels. Grootste probleem is de folieafscherming die bij een te kleine buigradius of te vaak buigen breekt. Leoni heeft dit in haar nieuwste PROFINET FieldLink kabel met een slimme lay-out weten te ondervangen. Een speciale stervormige kern scheidt de aderparen en maakt de extra paarafscherming overbodig. Hierdoor zijn tot wel 1 miljoen buigcycli mogelijk.” Felten voegt hier aan toe dat de nieuwe ‘PROFINET Type C’ kabel “easy to strip” is, waardoor hij in no-time kan worden aangesloten.

Ruwe olie
Minstens zo enthousiast is Felten over een nieuwe SeaLine kabel. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met name één van de specificaties best indrukwekkend is: gegarandeerd 10 Gigabit integere data bij een brand van tenminste 180 minuten. “De SeaLine kabels van Leoni zijn sowieso al van een bijzondere klasse”, zegt hij. “En dat moet ook wel, want ruwe olie is zo’n beetje het ergste wat je een kabel kan aandoen. Het spul is zo agressief dat het kunststoffen helemaal opvreet. Bovendien is op boorplatformen brandveiligheid een absolute noodzakelijkheid. Voor de kabel betekent dat deze halogeenvrij moet zijn, voorkomt dat giftige rookgassen vrijkomen en een zo lang mogelijk functiebehoud bij brand garandeert. Sommige noodsystemen mogen zeker in het geval van brand niet falen. Daarom is het zo'n goed nieuws dat Leoni het nu voor elkaar heeft gekregen. Het is ons gelukt die functionele integriteit ook voor Cat. 6A kabels boven de 180 minuten te tillen, uiteraard volgens EN 50289-4 getest. Dat is goed nieuws voor mij als leverancier, maar vooral goed nieuws voor de Oil & Gas sector.”