Fri Mar 31 2023

03 31

Wat heb jij vandaag in je garage gemaakt?

09/04/2015

Door Liam van Koert

Wat hebben een Arduino, Raspberry Pi, Design Spark Mechanical en een MakerBot-printer gemeen? Ja, je kan ze inderdaad allemaal bij RS Components bestellen. Maar de echte kracht zit er natuurlijk in hoe snel je met deze populaire tools tot een werkend robotresultaat kunt komen. Veel gebruikers gingen je reeds voor. Deze trend zou wel eens kunnen uitmonden in een ware makersrevolutie. Bent u klaar voor de grote makersgolf?


     

Het was een de oprichters van de Amerikaanse MIT-spinoff iRobot - de fabrikant van de eerste robotstofzuiger - die het onlangs nog eens mooi verwoordde in een zaaltje in Boston: “We zitten momenteel midden in een echte hardwarerevolutie. Moet je eens kijken wat je al allemaal kan knutselen met platformen als een Arduino of Raspberry Pi gecombineerd met een 3D-printer? Met deze zeer betaalbare hardware en open source-software kunnen kleine clubjes engineers snel grootse dingen doen. Helemaal als hierbij crowdfunding als katalysator wordt ingezet. Dit boost niet alleen de financiering, maar zorgt ook voor een hele grote en snelle betrokkenheid en terugkoppeling van klanten.” Getekend Scott Miller, inmiddels de baas van Dragon Innovation. Zelf heeft hij aardig wat leergeld moeten betalen. Zijn Roomba bestaat nog wel, maar de ontwikkeling was uiteindelijk duur. Twintig miljoen werd er in een klassiek R&D-proces geïnvesteerd. En tegen de tijd dat de eerste iRobot de fabrieksvloer verliet, waren er al (te) veel kapers op de kust. 

Makers Movement
Innovatie in Amerika; een verhaal met behoorlijke geschiedenis. Dit keer in San Mateo, California. Elk jaar komen hier duizenden mensen bij elkaar die het leuk vinden om dingen te maken en hun bouwsels aan elkaar te laten zien. De Makers Fair lijkt nog wel het meest op een bonte verzameling leeggehaalde garages en hobbyschuurtjes, waar ook bedrijven hun ogen goed de kost geven. De gebroeders Wright waren immers ook gewoon fietsenmakers toen zij het eerste vliegtuig uitvonden. De enorme uitvindkracht binnen de makers community moet dus wel de nodige pareltjes opleveren. 
Het grote verhaal van de makersbeweging zit hem echter in het verdienmodel. Nu nog ga je naar je werk om iets te maken wat je zelf niet per se nodig hebt, voor iemand die je niet kent. Maar goed. Je krijgt er geld voor en het stelt je in staat te kopen wat je wel wilt hebben. Hiervoor moesten helaas gigantische containerschepen met grondstoffen en producten de wereld over. Het is wat omslachtig, maar door het grote volume kan het uit. De verwachting van vele experts is dat dit snel gaat veranderen. Geen gesleep meer met fysieke producten, maar simpel mailen van informatie in de vorm van  3D-bestanden. Het maken doe je vervolgens thuis. Met een 3D-printer bijvoorbeeld. En ben je zelf een beetje handig? Dan ontwerp je natuurlijk je eigen spullen. Onderzoeken laten namelijk zien dat mensen meer waarden hechten aan een IKEA-kastje dan aan een kant en klare. Die hebben ze niet zelf in elkaar gezet. Dingen zelf maken is leuk. En met de productiemiddelen die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, sta je er soms versteld van wat er al niet uit je handen kan komen.

Terug naar de roots
Een partij die er vroeg bij was om makers van de juiste spullen te voorzien is RS Components. Het van origine Britse bedrijf startte in 1937 in - jawel, een garage - met de verkoop van reserveonderdelen voor radioknutselaars. Toen het nog Radiospares heette, waren de klanten hobbyisten met een hart voor techniek; mensen die het leuk vonden om zelf dingen te maken. Later groeide RS uit tot een hofleverancier van componenten voor de industrie. Connectoren, lasers, leds, batterijen, PLC’s, PCB’s, pennen of vuilniszakken, je kan het allemaal op één plek online bestellen. Toch is RS haar achterban nooit verloren en lijkt de geschiedenis zich nu te herhalen. Wie niet goed is in het ontwerpen van zijn eigen printplaten kan er sinds enkele jaren ook de populaire Arduino en Raspberry Pi platformen kopen. Super veelzijdig, compact en gewoon via Linux te programmeren om in je garage een mediacenter voor je TV te maken, een doseersysteem voor kattenvoer of de aansturing van de assen van een zelfbedachte robot. De actuatoren? Ook die bestel je met één druk op de knop. En de behuizing of robotgrijper, die teken je natuurlijk zelf met de gratis CAD-software Design Spark Mechanical. Rest alleen nog je ontwerp uit te printen met je eigen 3D printer, die je - hoe kan het ook anders - net als het materiaal ook via de website kunt aanschaffen. 

Een eigen garage
Het lijkt wellicht een simpele voorstelling van zaken. Leuk voor de hobbyist, maar te licht bevonden voor het serieuzere industriële werk. Toch zijn er genoeg bedrijven die enthousiast zijn over de mogelijkheden van een laagdrempelig duo als de Arduino met een bureauprinter. Ze passen prima in een eigen proeftuin, waar medewerkers of studenten out of the box met productontwikkeling aan de gang kunnen. Het sluit bovendien prima aan bij de boodschap van FME voorzitter Ineke Dezentjé die tijdens een interview over de Smart Industry Agenda – een robot en 3dp-onderwerp bij uitstek - iets zei over de makers movement. Haar advies aan het MKB? Kom uit je comfortzone en bouw je eigen garage waar je jezelf opnieuw kan uitvinden. De wereld verandert razendsnel. Verdienmodellen gaan op zijn kop en het zijn niet de slimsten, maar degene met het grootste aanpassingsvermogen die overleven. Werk samen, wees niet bang en doe het vooral snel.