Sun Nov 28 2021

11 28

PxG servo-planeetaandrijvingen zijn compact en precies

28/06/2019

Door Liam van Koert

Hoewel ook SEW Eurodrive flink aan de digitaliseringsweg timmert, blijft ook de fysieke wereld hun aandacht houden. Mooi voorbeeld is een nieuwe serie compacte en zeer nauwkeurige servo-planeetaandrijvingen. Ontwikkelt voor hoogdynamische toepassingen als bewerkingsmachines en robots, maar zeer geschikt voor verpakkings-, food & beverage en logistieke toepassingen, is de PxG serie vanaf het derde kwartaal ook in Nederland verkrijgbaar.


     

// Factory Facts //

  • Met de vraag naar compactere servo aangedreven machines, stijgt ook de vraag naar compactere planeetaandrijvingen
  • De nieuwe PxG-serie van SEW Eurodrive voldoet aan die vraag
  • Hij is sinds juni in Nederland verkrijgbaar


Andreas Haimert is als productmanager precisie-aandrijvingen bij SEW zeer te spreken over de nieuwste generatie planeetaandrijvingen die hij onder zijn hoede heeft gekregen. Niet alleen zijn ze preciezer dan ooit, ook zit de reeks volgens hem slim in elkaar. Dankzij hun modulaire opbouw blijven de bouwgroottes hetzelfde, terwijl verschillende overbrengverhoudingen, spelingsklassen, koppels en aansluitvormen gekozen kunnen worden. Bovendien zijn ze stuk voor stuk corrosiebestendig en sluiten ze uiteraard naadloos aan bij de servomotoren van SEW. Ook met andere motoren wordt prima samengewerkt. 

 

Compacter meer presteren

“Overal in de machinebouw is dezelfde trend gaande: meer prestatie halen uit een kleiner volume. Dat geldt niet alleen voor silicium en processoren, maar ook voor mechanische onderdelen als overbrengingen. We hebben daarom onze bestaande planeetaandrijvingen nog eens goed onder de loep genomen en een aanvullende reeks ontwikkeld die hier aan voldoet”, licht Haimert het bestaansrecht van de nieuwe PxG-serie toe. “Hierbij hebben we in eerste instantie de lagerafstanden verkort voor een compacter en lichter ontwerp. Bovendien wonnen we zo aan stijfheid, wat ook de precisie ten goede kwam. Verder hebben we samen met enkele bouwers van hoogdynamische machines goed gekeken hoe we de thermische effecten konden elimineren door bijvoorbeeld de juiste lagers te kiezen. Een ander onderscheidend onderdeel dat hier aan bijdroeg?  De sinusvormige afdichting, die een lange levensduur -  ook in vervuilende corrosieve omgevingen – garandeert.”

 

40567690133 5dfcb78233 k

 

Drie hoofdsmaken

Om zo efficiënt mogelijk voor elke klant wat wils te kunnen bieden, heeft SEW zoals gezegd voor een modulaire opbouw gekozen. Hierbij onderscheiden ze drie hoofdcategorieën. Haimert: “Klanten kunnen kiezen uit een P5G, P6G of P7G planeetoverbrenging. Eerst genoemde is uitgelegd op een nauwkeurigheid van 3 boogminuten, voor koppels tussen de 170 en 840 Nm, waarbij sprake is van een gebruikscyclus van 60% (20.000 uur). Ook voor de P6G geldt een nauwkeurigheid van 3 boogminuten, maar dan voor koppels tussen 90 en 505 Nm en volcontinu gebruik (30.000 uur). De P7G tot slot, is met een rotatiespeling van minder dan 1 boogminuut de meest nauwkeurige variant. Dit voor koppels tussen de 230 en 900 Nm en een gebruik van 60% (20.000 uur). Deze is dan wel alleen met een flenskoppeling verkrijgbaar.” Volgens Haimert zijn er, afhankelijk de benodigde overbrengverhouding en het koppel, vijf bouwgroottes. Deze zijn voor hetzelfde voor zowel de P5g, P6g als p7g. Aan de buitenkant zie je dus geen enkel verschil.

 

32591297757 5b08a1d2e4 k

 

Smart?

En wat heeft tot slot de ‘Smart’-kreet te betekenen die naast enkele nieuw glimmende voorbeelduitvoeringen prijkt? We hebben het toch over een 100 procent mechanisch onderdeel? Zijn er misschien sensoren ingebouwd? Dat laatste kan wel, maar is volgens Haimert niet standaard het geval. “Smart slaat in dit geval op de unieke QR-code en de ontsluiting van alle onderliggende informatie over de planeetaandrijving. Alles is volledig traceerbaar en er is precies bekend welke specifieke onderdelen in deze unieke samenstelling terecht zijn gekomen. Dus met behulp van een tablet of smartphone, tover je zo alle specificaties, gebruiks- en montagehandleidingen tevoorschijn. Ook kan je met één druk op het scherm een reserveonderdeel bestellen. En mocht je aan de slag willen met voorspellend onderhoud, dan zijn ook alle toepassingsspecifieke thermische waarden en trillingsfrequenties bekend, zodat ook daar mee vergeleken kan worden.”

 

Kijk hier voor een overzicht van de technische specificaties: https://www.sew-eurodrive.de/products/gear_units/servo_gear_units/pxg-planetary-servo-gear-unit/pxg-planetary-servo-gear-unit.html

Voor de complete gebruikers- en montagehandleiding (Duits), klik je hier: https://download.sew-eurodrive.com/download/pdf/23570040.pdf