Wereldpremière veiligheidsrelais 6 mm breed

21/05/2015

Door Bart Driessen

Zeg je 6 millimeter breed of 6 millimeter smal? In elk geval benadert de PSRmini, het nieuwe veiligheidsrelais van Phoenix Contact, de dikte van een plakje knäckebröd. Tegelijk was het een van de opvallende innovaties op de Hannover Messe. Op de stand spraken we hierover met Simon Davis, safety-specialist bij Phoenix Contact.


     

Simon Davis, inderdaad van Engelse afkomst, maar allang woonachtig in Duitsland, heeft zich de laatste jaren intensief beziggehouden met de ontwikkeling van de PSRmini. “Dit nieuwe relais beschouwen wij als een heel belangrijke ontwikkeling. Het is een echte wereldpremière. Vandaar dat we dit nieuws op de Hannover Messe presenteren. Met dit relais is het ons gelukt om een bijzonder smal relais te bouwen. Dit veiligheidsrelais heeft een breedte van 6 millimeter, maar wordt door ons ook in 12 millimeter geleverd. Vergeleken met andere veiligheidsrelais voor dergelijke stromen is ons nieuwe veiligheidsrelais 70% smaller. Daarom mag dit relais het kleinste relais ter wereld genoemd worden. Terwijl het 6 ampère kan schakelen!”

14 schakelkasten minder
Welke industrieën zullen hier het eerste gebruik van maken? “We verwachten heel veel belangstelling vanuit de procesindustrie. De PSRmini voldoet sowieso aan de veiligheidseisen in die industrie; dus SIL3, PLe, Exe, Atex Zone 2, GE en GL. Dat betekent dat deze relais in de machinebouw en scheepsbouw, maar ook in de procesindustrie toegelaten zijn. Voor de procesindustrie zijn ze heel interessant omdat die industrie zoekt naar meer compacte oplossingen voor schakelruimtes. In een Nederlands project hebben we al laten zien dat wij die compacte oplossing nu kunnen bieden. In dat project bewaken onze PSRmini veiligheidsrelais Mini’s de veiligheid van 2000 kanalen. Tegelijkertijd heeft de klant 14 schakelkasten kunnen besparen. Dat betekent niet alleen een flinke besparing op ruimte, maar ook op kosten. De schakelkasten in dat project zijn trouwens in samenwerking met Yokogawa en Emerson in Amersfoort gebouwd.”

 

Zeven patenten

De ontwikkeling van de nieuwe veiligheidsrelais is een serieus innovatieproject gebleken. “Phoenix Contact heeft voor de nieuwe onderdelen van de PSRmini Mini zeven verschillende patenten aangevraagd. In feite hebben we een geheel nieuwe relaistechnologie ontwikkeld. De relais werken met slechts één vrijgavecontact, wat gunstig is voor de kosten-batenverhouding. Verder is het energieverbruik van de nieuwe relais aanzienlijk lager. Dankzij de explosieveilige uitvoering kunnen onze relais ook in Ex-zones decentraal worden ingezet. Daarnaast hebben de relais een termination carrier voor het snel en foutloos aansluiten van bekabeling. Aantrekkelijk voor de klant is natuurlijk ook dat de prijzen voor deze relais 10% lager liggen dan voor vergelijkbare exemplaren. We mogen dus best trots zijn op onze innovaties. Phoenix Contact gaat daarmee door. Dit jaar kunnen we maar liefst 28 nieuwe veiligheidsproducten laten zien, uiteenlopend van modulen voor lichtschermen tot RFID-componenten. Daarmee laten we zien hoeveel aandacht ons bedrijf besteedt aan eigen productontwikkeling.”