Veilige en makkelijke overdracht van machinedata naar IoT met OPC

31/05/2017

Door Bart Driessen

Machinebouwers gebruiken tegenwoordig naast OPC Classic ook OPC UA voor betrouwbaar dataverkeer tussen veldniveau en ERP-laag. De volgende stap is de integratie van machinedata in IoT. Softing biedt daarvoor de OPC dataFEED Suite; een complete bundeling van OPC UA en IoT-communicatie.

 

 


     

Andreas Röck, productmanager Industrial bij Softing, geeft uitleg over de dataFEED Suite. Andreas Röck: “De dataFEED Suite bevat al onze oplossingen voor OPC en IoT-communicatie. Dus software en hardware oplossingen ontwikkeld voor industriële besturingen. Met de dataFEED Suite maken wij het gemakkelijk om bestaande en nieuwe machinebesturingen te integreren in veel gebruikte IoT-oplossingen. Denk maar aan bekende oplossingen zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en IMB Bluemix."

dataFEEDOpcSuite D EN 160801 210

"Al deze producten bevatten dezelfde koppelingsmogelijkheden zoals MQTT en OPC UA. MQTT staat voor Message Queue Telemetry Transport en is een veel gebruikt protocol om data in Cloud-oplossingen te krijgen. Dankzij de mogelijkheid om deze data te encrypten is het meteen een manier om dit veilig te doen. Daarnaast komen we binnenkort met een REST-connector waarmee REST-protocollen worden ondersteund. Daarmee beschikt de gebruiker over nog een manier om data uit te wisselen tussen machinebesturing en Cloud. Bij onze hardware oplossingen moet je denken aan ready-to-go gateways, specifiek voor communicatie met bijvoorbeeld Siemens S7. Producten zoals echocollect, UAGate en edgeGate zijn hier voorbeelden van.”

dataFEED edgeGate rgb 72dpi

Oplossingen voor machinebesturingen

Vincent Wagenaar, Business Development Manager bij Raster Products en vertegenwoordiger van Softing: “Meer specifiek voor gebruikers van Step 7 en het TIA portal heeft Softing er voor gezorgd dat deze bedrijven hun machinedata heel gemakkelijk toegankelijk kunnen maken voor de MES- of ERP-laag. De dataFEED OPC Suite biedt namelijk direct toegang tot de symbolische adressering van data die horen bij S7-1200 en S7-1500-besturingen. Behalve voor Siemens-gebruikers heeft Softing ook oplossingen ontwikkeld voor gebruikers van Ethernet/IP, Modbus TCP/IP, B&R en andere merken/protocollen. Deze oplossingen maken allemaal deel uit van onze dataFEED Suite. De gebruiker is natuurlijk vrij in zijn keuze uit deze suite. Sowieso hoeven gebruikers niet alle onderdelen in een keer af te nemen. Voor belangstellenden is het pakket drie dagen gratis beschikbaar, zodat zij alle functies rustig kunnen uitproberen.”

dataFEED REST 042017 rgb 72dpi DE

Security met REST

Voor gebruikers die gewend zijn te werken met een REST-protocol (Representational State Transfer) heeft Softing een bijpassende REST-Connector ontwikkeld. De nieuwe versie van de FEED OPC Suite ondersteunt het REST-protocol. Zodoende kan de gebruiker ook alle data via datzelfde protocol bereiken en opslaan. Het gaat om data in netwerken die gevoed worden door diverse besturingen, variërend van Siemens, Rockwell, B&R tot en met Mitsubishi. Maar ook data, afkomstig via OPC UA-servers van andere besturingen kunnen veilig in de IT-omgeving worden opgeslagen en bewerkt. Om data af te schermen tegen aanvallen van buiten gebruikt Softing een versleuteling of encryptie door middel van SSL/TSL (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren