Kweken én verpakken vergt veel flexibiliteit

06/04/2018

Door Liam van Koert

Top sealen en snackgroenten? Het is een steeds vaker voorkomende combinatie. Dus wat doe je dan als je als kweker toch net het ‘zelfverpakkingspad’ bent opgegaan? Dan koop je inderdaad een  traysealer. Dat hier voor als kweker wel andere selectiecriteria gelden dan bij de grote verpakkings- en distributiecentra weet ook Van De Kerkhof (VDK) uit het Belgische Lier. En dat ze hiervoor altijd een beroep kunnen doen op verpakkingsspecialist Skillpack uit Alblasserdam ook.


     

 // Factory Facts //

  • Snackgroenten worden steeds vaker getopseald
  • Van Der Kerkhof kweekt snackgroenten én verpakt deze zelf
  • Een top sealer volplannen met verschillende producten vraag om een flexibele machine
  • Skillpack leverde zo'n machine: een Mecapack O²7000

Waar in het Nederlandse Westland het kweken, verpakken en verkopen is verworden tot één nauwverwoven keten van grote gespecialiseerde bedrijven, bevindt zich in het Belgische Lier een heel ander type bedrijf: Van De Kerkhof. Sinds jaar en dag een succesvol kweker, heeft het bedrijf relatief kort geleden het verpakken als succesvolle activiteit aan haar bedrijfsvoering toegevoegd. Derde generatie zaakvoerder Kristof Van de Kerkhof legt uit hoe eigenlijk per toeval de nieuwe tak van sport een nieuwe groeimarkt werd. “In onze kassen kweken we hier al vele jaren diverse varianten tomaten, met als hoofdteelt snacktomaatjes en snackkomkommers. Daarnaast verpakken we snackpaprika’s voor een collega kweker. Sinds een jaar of vijf verpakken we ze ook zelf. Waarom? De aanleiding was een stoppend verpakkingsbedrijf en een retailer in nood die vervolgens bij ons aanklopte voor hulp. We zagen het als een kans en besloten de handschoen op te pakken. Op dinsdag kregen we de vraag of wij de tomaten zelf konden verpakken, op woensdag kochten we een flowpacker en op donderdag draaiden we. Het beviel eigenlijk zo goed dat we al snel uitbreidden naar meerdere machines.”

 IMG 20180404 WA0006

Top sealen als topsport

Twee jaar geleden werd aan het machinepark ook een eerste traysealer toegevoegd: een kleine Mecapack S2000. Van De Kerkhof was er namelijk van overtuigd dat top sealen dé nieuwe verpakkingstrend voor zijn producten was. De vraag was niet of, maar wanneer deze zou doorzetten en als kersverse verpakker wilde hij de boot niet missen. Van de Kerkhof: “Top sealen is gewoon een veel nettere manier van verpakken met minder plastic. Voor retailers is dat van grote toegevoegde waarde om dat de presentatie in de schappen veel beter is. Bovendien konden we nu bijvoorbeeld een mengverpakking van meerdere gescheiden tomatenkleuren in één schaal aanbieden.” Het vertrouwen bleek niet ongegrond. Inmiddels is de vraag zo ver opgelopen dat de kleine top sealer is vervangen door een grote machine uit de Mecapack serie tw de O²7000.

 IMG 20180404 WA0004

Flexibiliteit als handelsmerk

Het is maar goed dat ook de grote traysealer uit het Mecapack assortiment een relatief kleine footprint heeft voor zijn output. Door de sterke groei van de verpakkingsactiviteiten past hij samen met het automatische vulstation maar net binnen. Toch waren er gegronde redenen niet voor een kleinere variant te kiezen en juist flink uit te pakken voor wat betreft opties en toolings. Van de Kerkhof: “Aanvankelijk hebben we gekeken of we met een kleinere machine de capaciteit konden vergoten door de schalen een kwartslag te draaien. Maar het positioneren in de breedte bleek niet ideaal en ging ten koste van de kwaliteit. En juist die willen we ook als verpakker consequent hoog houden.” Met de machine die er nu ruim een maand staat, lijkt het allemaal wel heel goed te lukken. De snelheid van de vullijn en de sealer zijn netjes op elkaar afgestemd, de sealposities zijn goed ingeregeld en ook het achterliggende naweegsysteem en de etiketteermachine lopen netjes synchroon. “Met de drie toolings die we momenteel hebben doen we momenteel 7 verschillende top seal verpakkingen. En het omstellen? Dat gaat snel. Binnen 15 minuten draaien we een ander product. We beginnen in zo’n geval met een toolwissel zodat deze vast kan opwarmen. Ondertussen passen we de vullijn aan en het programma. En komt er een andere folie – ook dit luistert nauw omdat we voor een goede presentatie de beluchtingsgaatjes precies uitgelijnd willen hebben – dan is ook dat dankzij een semi-automatisch wisselsysteem op basis van vacuüm een fluitje van een cent.” Niet alleen voor wat betreft flexibiliteit, ook voor wat capaciteit bleek een grote machine de juiste keuze. “Deze machine haalt zo’n 15 slagen per minuut, dus in theorie zouden we nog iets sneller kunnen draaien. Maar aan de gemiddeld 55 schalen per minuut die we nu sealen hebben we vooralsnog meer dan genoeg.

 

 IMG 20180404 WA0003

IMG 20180404 WA0008

Zo veel mogelijk volplannen

Het lijkt paradoxaal: een relatief kleine verpakker van eigen producten als Van De Kerkhof die kiest voor één van de grotere machines met ‘alles erop en er aan’. Toch maakt het volgens Arjan Morêe, een van de directeuren van Skillpack die de Mecapack 7000 heeft geleverd en met raad en daad de integratie heeft begeleid, ‘perfect business sense’. “Grote gespecialiseerde verpakkers en distributeurs zijn ingericht op het draaien van grote volumes met relatief kleine marges. Betrouwbaarheid om continue storingsvrij te kunnen draaien is daar het doorslaggevende argument om voor een bepaalde machine te kiezen. Voor bedrijven als VDK is dat uiteraard ook belangrijk, maar zit de toegevoegde waarde hem vooral in flexibiliteit. Naast het feit dat zij door hun omvang nog sneller op de wensen van de klant kunnen inspringen – getuige onder andere het feit dat ze überhaupt zijn gaan verpakken – moeten zij de verpakkingslijn zo vol mogelijk kunnen plannen. Dat is bijna onmogelijk met maar één product. Dus heb je een grotere machine nodig die met meerdere toolings een veel groter aanbod kan leveren.”
Van de Kerkhof knikt instemmend. “Ik geloof heilig in het zelf kweken en verpakken concept, maar het is niet voor alle kwekers weggelegd. Degene met 2 of 4 hectare, die je hier in België nog voldoende tegen komt, krijgen hun machines nooit gevuld. Wat dat betreft zie ik meer heil in een strategie waarbij kleinere kwekers hun krachten bundelen en gezamenlijk investeren in nieuwe verpakkingstechnologie. Wij zouden hierbij graag onze rol vervullen, al zullen we als dat lukt – en ik geloof dat het kan – wel moeten bijbouwen of naar andere locatie moeten uitwijken.” 

// Skillpack staat van 10 t/m 12 april op de Empack // Jaarbeurs Utrecht // Hal 2 - A208 //