Tue May 18 2021

05 18

Luidspreker krijgt metamateriaal voor ruisonderdrukking

01/03/2021

Door Liam van Koert

Luidsprekerbouwer KEF komt met een metamateriaal dat de tweeter van hun LS50 Meta-luidsprekers nagenoeg ruisvrij maakt. De vinding bestaat uit een fijnmazig labyrint van kanalen dat geluidsgolven boven de 620 Hz voor 99 procent absorbeert. Ongewenste bijgeluiden behoren hierdoor tot het verleden.


     

Geluids- en metamateriaalexpert Dr. Sébastien Degraeve legt uit hoe het ontwerp tot stand kwam en hoe KEF erin slaagde een innovatief tegengeluid te vangen in een schijfje van nog geen centimeter dik.
“Metamaterialen zijn allesbehalve nieuw”, legt Degraeve uit die zijn positie als akoestisch onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge enkele jaren geleden verruilde voor een als senior R&D engineer bij KEF om zijn expertise richting de luidsprekerbouw te brengen. “Het fenomeen bestaat al sinds de jaren ‘60 en vooral de laatste twintig jaar staat het flink in de belangstelling. Het principe van metamaterialen wordt gebruikt voor het elektromagnetisch optimaliseren van superantennes maar ook in optica zijn er bijzondere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het materialen met een negatieve brekingsindex voor superlenzen of camouflagemantels. Voor geluid werd het tot op he-den echter nauwelijks toegepast.” Een gemiste kans vond KEF, die wilden onderzoeken of ze het konden inzetten voor de bouw van de ultieme luidspreker. Samen met AMG (Acoustic Metamaterial Group) en metamateriaal goeroe Professor Ping Sheng werd daarom een onderzoeksproject gestart.

Lees verder op: https://issuu.com/online-mbm/docs/cst1_ezine (blz.36-39)