Buizenspecialist Baleco stapt in precisiemaakwerk

15/03/2021

Door Liam van Koert / Ad Spijkers

Doorgaans beschikt een bureauhandelaar niet over een eigen machinepark. En misschien moet je Baleco uit Hendrik-Ido-Ambacht ook geen buizenhandelaar meer noemen. Met een groter pand met eigen magazijn en productievloer en de aanschaf van zaagmachines en eigen vrachtwagens kan het bedrijf zijn belofte - het leveren van de beste buis op de juiste tijd en plek - nog beter waarmaken. Met de nieuwste aanwinst, een Speed C9 cirkelzaagmachine van Kasto, werd het bovendien mogelijk om grote aantallen nog nauwkeuriger op maat aan te bieden.


     

Na zijn studie CMD en enkele jaren werkervaring als interaction designer bij een groot digitaal bureau besloot Bart van ’t Leven – Junior – bij zijn vaders bedrijf in dienst te treden. Hij reed mee op de vrachtwagen, bezocht klanten en toeleveranciers en leerde wat er allemaal bij een kwaliteitslevering van stalen buizen komt kijken.

Het meest inspirerend bleek echter de hechtheid van het team dat zijn vader in al die jaren om zich heen had gevormd. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, hoor je in deze regio wel vaker. Maar als bedrijf lukt dat alleen als je er voor elkaar bent. Dat hij tijdens zijn ‘proefjaar’ nooit een onvertogen woord over Baleco hoorde, deed hem realiseren dat het bedrijf écht iets waardevols in handen had.

Van handel naar maak

Baleco is allesbehalve een buizenschuiver. Toch wil het uitblijven van klachten niet zeggen dat er nooit iets fout gaat. Waar gewerkt wordt, gebeurt dat nu eenmaal. De truc is volgens Van ’t Leven om er dan voor te zorgen dat de impact voor de klant minimaal is. Leverbetrouwbaarheid komt wat hem betreft altijd voor prijs.

"Natuurlijk was er weleens iets niet op voorraad of niet tijdig te vervoeren. Want hoewel er ook in de handelstijd voor sommige klanten een eigen buffervoorraad bij ons werd neergelegd; je kunt onmogelijk op alles anticiperen. Stel er wordt een afwijkende lengte besteld, maar in de fabriek zijn alle zaagmachines volgeboekt. Dan zul je ter plekke wat anders moeten regelen. Nu ging dat dankzij ons gelijkgestemde netwerk altijd wel goed.

Maar als leverbetrouwbaar maatwerk je fundament is, dan wil je hier meer grip op. De meest directe manier om die te krijgen, is dingen zelf doen. In Hendrik-Ido-Ambacht beschikken we over een magazijn met bovenloopkraan, een werkvloer met vier zaagmachines, eigen vrachtwagens en spoedtransport."

Precies op maat

Met drie verschillende Kasto -bandzaagmachines kon zo goed als het hele assortiment van rond 20 mm tot rond 521 mm binnen de gangbare toleranties op lengte gezaagd worden. Toen steeds meer klanten de weg naar Baleco hadden gevonden, diende zich steeds vaker de vraag aan: 'Levert en verwerkt u ook precisiebuis?’

Het deed Baleco besluiten een Kasto speed C9cirkelzaagmachine aan te schaffen. Van ’t Leven: “Waar vroeger 75 procent van onze buisaanvragen naadloos was, verschuift die vraag steeds meer richting precisie. Als specialistische leverancier kunnen we die samen met onze partnerfabrieken elke zelf gekozen diameter, wanddikte en hoeveelheid geven.

Het op lengte zagen doen we vervolgens hier. Elke buis wordt vervolgens machinaal ontbraamd en netjes in klant-specifieke kisten gestapeld. Met de machine is een zaagtolerantie van +/- 0,3 mm reëel. Baleco verkoopt buien overigens wel als +/-0,5 mm. Liever net iets te netjes, dan net iets erbuiten.”

Het volledig artikel vindt u in Vraag&Aanbod van 6 november 2020.