Derde generatie inductieve schakelaars

05/06/2015

Door Bart Driessen

Elektronica blijft zich vernieuwen in de richting van apparaten met steeds kleinere omvang, lagere prijzen en grotere capaciteit. Het zoveelste bewijs hiervoor is de uprox3; de derde generatie factor 1 benaderingsschakelaars van Turck. Op de Hannover Messe spraken we met Klaus Albers, voorlichter bij Turck.


     

“Benaderingsschakelaars of inductieve sensoren leveren wij al sinds sinds de jaren 60, en dat met heel veel succes. De revolutionaire eerste uprox factor 1 sensoren generatie stamt uit de begin jaren 90. In de loop van de jaren hebben we enorme vooruitgang geboekt wat betreft compactheid en schakelafstand wat inmiddels in een derde generatie heeft geresulteerd. De basis van de uprox is de dubbel uitgevoerde zend- en ontvangspoelen rond om de print die in de plaats is gekomen van de verouderde techniek met ferrietkern. Omdat printspoelen geen metalen kern hebben, hebben ze ook geen last van magnetische straling en zijn ze geschikt voor alle metalen. Dit jaar komen wij met uprox3, onze derde generatie factor 1-schakelaars. Een van de belangrijkste eigenschappen van de factor 1-schakelaars is hun geschiktheid voor alle metaalsoorten. Ook deze sensoren zijn dus ongevoelig voor elektromagnetische straling, afkomstig van elektrisch lassen, lineaire aandrijvingen en inductieovens. Daarbij zorgt de PTFE-coating er voor dat de sensor bestand is tegen lasspatten. Onze sensoren waren altijd al extreem compact, maar nu is dat nog verder verbeterd. Daarbij komt een nog grotere schakelafstand.”

 

Zo klein

Wat zijn nu de verbeteringen voor deze serie? “Compleet nieuw in de Uprox3 zijn de Ø4 gladde buis en M5 schroefdraad. Beide zijn inductieve sensoren met een diameter van 4 en 5 millimeter en een schakelafstand van 1 millimeter. Zo klein bestonden ze hiervoor nog niet. Vooral in pick- and place-units voor erg kleine componenten is er vraag naar kleinere inductieve sensoren. In applicaties met robots, indexeertafels en de speciaalmachinebouw zal je deze sensoren dan ook terugzien. Omdat deze kleine sensoren geschikt zijn voor alle metalen, zullen de twee kleinste sensoren zeker worden ingezet waar gewerkt wordt met aluminium componenten. Maar ook in montagelijnen in de automotive industrie waar veel gewerkt wordt met elektrisch lassen. Juist daar is de elektrische straling groot en heb je te maken met lasspatten; zaken waar tegen de uprox3 prima bestand is.”

 

Makkelijker afstand houden

Ander nieuws in de Uprox3-serie is dat de grotere inductieve sensoren uit deze serie, de M8, M12 en M18, nu een grotere schakelafstand aankunnen. Deze is bij de M8 met 50% verhoogd tot 3 mm, bij de M12 met 50% tot 6 mm en bij de M18 met 25% tot 10 mm. Deze sensoren kunnen geheel bondig of zelfs over-bondig ingebouwd worden. De M18 zal met zijn verhoogde schakelafstand met name in de auto-industrie aan populariteit winnen. Deze sensor wordt daar gebruikt naast de krachtige zuignappen van de robots die deuren en motorkappen op de auto moeten plaatsen. De sensor controleert of de deur of kap ook echt wordt opgepakt. Omdat de schakelafstand tussen de nieuwe sensor en het blik nu veel langer is, loopt de sensor niet meer het risico dat deze tegen het blik aankomt. De schade aan de carrosseriedelen ontstond vooral door de hoge snelheid en onderdruk waarmee de zuignap het blik oppakt. Nu kan de sensor verder weg van het blik worden gemonteerd; met als resultaat dat het praktisch onmogelijk is dat het blik tegen de sensor botst.