Techsector van grenzeloos optimisme naar voetjes op de grond

21/03/2018

Door Bart Driessen

Van puur optimisme is in de IT-sector of Tech-wereld steeds minder sprake. Tijdens de persbijeenkomst over de CEBIT in Pakhuis De Zwijger ging het minder om fantastische mogelijkheden. Veel sterker waren de waarschuwingen tegen cybercrime en de bescherming daartegen door middel van blockchain-techniek. En de serieuze toepassingen van virtual reality. 

 


     

// Factory Facts //

  • Serieuze toepassingen voor virtuele intelligentie
  • Blockchain voor beveiliging data
  • Beveiliging tegen cybercrime begint bij gebruikers

In plaats van de gebruikelijke persconferentie zorgde de organisatie dit jaar voor een geheel andere presentatie in de vorm van drie Nederlandse innovators. Gestart met Roelof Terpstra, de baas van The Virtual Men, die nog wel een paar fantastische toekomstbeelden liet zien, maar al gauw de aandacht vestigde op concrete, praktische toepassingen van virtuele intelligentie. Zoals trainingen voor allerlei gevaarlijke en moeilijke beroepen, interieur van woningen en reconstructies van historische gebouwen. Dus praktische oplossingen, waarnaar ook echte vraag is.

Blockchain

Minstens zo praktisch was de insteek van Boudewijn Vervoort, de baas van CRYPTOTRADER.NL. Voor erg veel mensen is blockchain vaag en onbegrijpelijk, maar als je hoort dat je daarmee heel nuttige oplossingen kan maken, dan is de belangstelling wel gewekt. Bijvoorbeeld een definitieve oplossing tegen de productie van vervalste toegangskaartjes, bescherming van elektronische patenten, encryptie voor bewaring van geld en beveiliging van persoonsgegevens. Voorbeelden van kwesties die met blockchain zijn opgelost. Hoe nuttig en praktisch kan het zijn?

Cybercrime

Het zelfde geldt voor de bestrijding van cybercrime. Wie de media volgt weet onderhand dat werkelijk iedereen, die iets met data doet, moet oppassen dat elk apparaat is huis beveiligd is. Volgens Erik de Jong, van Fox-IT, is een definitieve en complete oplossing van cybercrime onmogelijk, maar er zijn wel degelijk middelen om netwerken en data te beveiligen. Voor de knutselaars onder ons: zorg er nu eens voor dat de apps voor je veiligheidscamera's, tuindeuren en andere domotica een ander passwoord krijgen dan de 0000 die de Chinese fabrikant er standaard inzet.

 

De CEBIT duurt van 11 t/m 15 juni 2018.