Licentiebeheer dringt verder door in de fysieke wereld

16/12/2022

Door Liam van Koert

Tijdens de SPS die onlangs in Neurenberg plaatsvond, toonde Wibu Systems aan dat Code Meter het digitale domein inmiddels overstijgt. Zo maakt een vergaande samenwerking met busfabrikant Daimler Buses en printerleverancier Farsoon Technologies het mogelijk om rechtstreeks reserveonderdelen gevalideerd te printen. Samenwerking met B&R en Phoenix Contact laten op hun beurt zien dat ook hardwarefunctionaliteit met Code Meter gelicenceerd kan worden.

 


     

 

Wie aan softwarelicenties denkt, denkt al gauw aan een proefperiode voor een bepaalde softwaretool, waarvoor na het verlopen van die proefperiode voor gebruik betaald moet worden. Om illegaal gebruik tegen te gaan, kunnen softwareproducenten hun software middels encryptie beveiligen en zo hun intellectueel eigendom en hun inkomsten beschermen. Hoewel deze klassieke rol voor licentiebeheeroplossingen als CodeMeter van Wibu Systems nog steeds een belangrijke hoofdmoot vormt voor wat betreft beveiligingstoepassingen, is er in de wereld van beschermen met encryptie een belangrijke verschuiving gaande. Want met de digitalisering van producten en productie en een steeds grotere verwevenheid van de digitale met de fysieke wereld, dient zich een tweede belangrijke rol aan die met licenties vervuld kan worden. Ook het garanderen van het goed en veilig functioneren van fysieke producten komt dan een beeld. Validatie dus. Tijdens de SPS in Neurenberg toonde Wibu Systems aan de hand van drie voorbeelden hoe het bedrijf ook deze nieuwe rol met verve weet te vervullen.

 

Reserveonderdelen printen

Een tak van sport waar de verwevenheid van digitaal en fysiek onmiskenbaar is, is additive manufacturing. Vanuit een 3D-model worden rechtstreeks fysieke producten geprint die niet langer een prototype zijn, maar direct functioneel kunnen worden ingezet. Dit vereist wel dat de modellen op de juiste manier zijn opgebouwd en de juiste materialen, de juiste printers en de juiste procesparameters worden toegepast. Wie het hiermee niet al te nauw neemt, ergens een 3D-model vandaan vist en dit op eigen houtje print, loopt het risico dat een zorgvuldig ge-engineerd eindproduct tijdens gebruik faalt, met alle gevolgen van dien. Naast intellectueel eigendomsaspecten is dit één van de belangrijkste remmen geweest op het inzetten van 3D-printen voor de reserveonderdelenmarkt. Dat 3D-modellen op straat komen te liggen en er inkomsten worden misgelopen, is één onwenselijk ding. Maar dat met niet-gevalideerde onderdelen het risico op ongelukken fors toeneemt, is van een andere orde.

 

OMNIplus-portaal Daimler Buses

Een samenwerking tussen Wibu Systems, Daimler Buses en Farsoon Technologies doorbreekt deze oude impasse. Door gelicenceerde modellen van reserveonderdelen gecontroleerd vrij te geven middels het OMNIplus-portaal van Daimler Buses hoeven busondernemers en hun servicepartners niet langer te wachten totdat reserveonderdelen vanuit een vergelegen magazijn worden verscheept. In plaats daarvan kopen en downloaden zij een gecodeerd model en printen zij het benodigde reserveonderdeel rechtstreeks op locatie met een gecertificeerde printer. Daimler Buses heeft binnen haar OMNIplus-portaal inmiddels 40.000 onderdelen van Mercedes Benz- en Setra-bussen geïdentificeerd die geschikt zijn voor functioneel 3D-printen zonder verdere nabewerkingen. Op korte termijn richten zij zich op 7.000 onderdelen die snel via het portaal beschikbaar komen.
Naast een duurzamer businessmodel zijn er ook andere voordelen. Zo zijn door de toeleveringsketen drastisch te verkorten ook de doorlooptijden veel korter, is de keten transparant en zijn de onderdelen traceerbaar. Bovendien is de orderafhandeling en facturering volledig geautomatiseerd. De licentieoplossing borgt dat een model zo vaak kan worden geprint als dat er voor betaald is.

 

Technology Guard van B&R

Een tweede voorbeeld waar Code Meter wordt ingezet in de fysieke wereld is Technology Guard van B&R. Deze Oostenrijkse automatiseerder die onderdeel uitmaakt van de ABB-groep gebruikt een aangepaste versie van Wibu Systems’ CMStick niet alleen om de software die op hun controllers draait te beveiligen tegen kopiëren. Middels een softwarematige variant kunnen gebruikers via B&R’s Technology Guarding Portal ook zonder dongel licenties aanschaffen om toepassing-specifieke functies voor een controller te ontsluiten. In een wereld waarin het onderscheid steeds vaker met software wordt gemaakt, is dit niet alleen goed nieuws voor B&R, maar vooral ook voor machinebouwers die B&R-automatiseringstechnologie gebruiken om unieke oplossingen te bouwen. Zij kunnen hun machines nu gemakkelijker modulair opbouwen en tegelijkertijd hun vaak zeer specialistische kennis beschermen.

 

PLCnext Store van Phoenix Contact

Laatste voorbeeld van uitbreiden richting de fysieke wereld is de nieuwe PLC Store van Phoenix Contact. Nu werkt Wibu Systems al sinds 2017 met deze grote Duitse automatiseerder samen om intellectueel eigendom dat met hun automatiseringssoftware PLCnext Engineer is ontwikkeld te beveiligen. Anno 2022 blijkt deze aanpak echter slechts gedeeltelijk de behoeften van PLC next gebruikers af te dekken. Het PLCnext-ecosysteem omvat namelijk vele controllers, hardwarecomponenten en veelal open software tools en modules. Veel hiervan is door Phoenix Contact zelf ontwikkeld, maar op applicatieniveau ook het nodige door derden. Machinebouwers, systeemintegratoren en eindgebruikers laagdrempelig doch beheersbaar toegang verschaffen tot dit ecosysteem kan enorm veel opleveren. Maar dan moet rechtenbeheer en beveiliging wel gegarandeerd zijn. Dankzij de integratie van CodeMeter in een nieuwe PLCnext Store is dat sinds kort het geval.Machinebouwers hebben nu altijd en overal toegang tot alles uit het PLCnext-ecosysteem wat zij nodig hebben om hun hardware met de juiste functionaliteit uit te rusten.