Industrie heeft liever klantspecifieke pompen

12/03/2015

Door Bart Driessen

Pompen krijgen steeds vaker een eigen identiteit; een die op de eindgebruiker is toegesneden. Bij SPX Flow Technology in Assen, voorheen Johnson Pump, en nog langer geleden Stork Pompen Nederland, zet deze trend zich in hoog tempo voort. Roger Wiltinge, sales director bij SPX vertelt over hoe hij en zijn collega's hiermee omgaan.


     

Globalisering van de industrie betekent onder meer internationale overnames. Kleine fabrikanten of onderdelen van grotere bedrijven worden overgenomen door internationaal actieve bedrijven die op hun buurt nog groter worden. Toen Stork Pompen in 1997 werd verkocht aan Johnson Pump werd het nieuwe bedrijf in een klap onderdeel van een multinational. En na de overname in 2006 door SPX was het al helemaal onderdeel van een wereldwijd actieve, multi-industriële marktleider. Sindsdien hoort het bij SPX Flow Technology, sinds 2011 de officiële bedrijfsnaam voert.

Wat is er allemaal veranderd bij jullie? Roger Wiltinge: “Dat we nu een andere naam hebben is niet het belangrijkste. We produceren nog steeds in Assen en een groot deel van onze collega’s werkt hier al sinds de periode Stork. Ook de merknaam Johnson Pump wordt nog steeds door ons gevoerd. We hebben hier 95 mensen, waarvan 45 in de productie. De rest werkt in de verkoop, op kantoor en in de R&D. De echte verandering bij ons is de verschuiving van serieproductie naar klantgericht produceren. Als je nu in onze productie komt, zie je dat bijna alles op bestelling wordt gebouwd. Dat kan doordat we modulair werken. Zodoende kunnen we enorm veel varianten van dezelfde pompen maken.”

Snel analyseren
Wat betekent die verschuiving voor jullie onderneming? “Het belangrijkste is dat we ons meer onderscheiden in klantspecifieke oplossingen. Daarvoor moeten onze mensen wel een hoog kennisniveau hebben. We werken ook met accountmanagers met veel pompkennis. Maar de applicatie blijft doorslaggevend. Om klantspecifieke oplossingen met succes te bieden moet je een goed inzicht hebben in de processen bij de klant. Je moet die snel kunnen analyseren en daarvoor een optimale oplossing bieden. Dat geldt voor pompen en warmtewisselaars. Het gaat om complete projecten waarvan je het hele proces moet kennen. Op grond van die kennis kan je ook aantonen welke besparingen je oplossing levert. Kennis is dus belangrijk; daar wordt je op beoordeeld. Heb je die kennis niet, dan kan je de pomp of wisselaar ook niet verkopen. Kennis en expertise zijn daarom onze meerwaarde.”

Bladspinazie verpompen

Om welke typen pompen gaat het concreet? “Dat varieert natuurlijk sterk per branche en applicatie. Vanuit Johnson Pump leveren we veel centrifugaalpompen aan waterbedrijven, algehele industrie en de maritieme sector, en verschillende typen verdringerpompen voor diverse marktdoeleinden. Voorbeelden hiervan zijn tandwielpompen voor schuim-brandblussystemen, chocolade, olie/smeermiddelen en lobbenpompen voor de industrie-, voeding- en farmasector. In de voeding en farmacie is reinigbaarheid een vereiste. Onze lobbenpomp zijn zeer goed CIP / SIP reinigbaar, onze TopWing serie is volledig 3A en EHEDG-gecertificeerd. Onze lobbenpompen zitten in de top van de markt. Ze onderscheiden zich onder andere door een zeer degelijk ontwerp  wat zich vertaald in o.a. de dikte van de assen. Onze verdringerpompen worden veelal ingezet voor de verplaatsing van hoog viskeuze en ander moeilijk te verpompen vloeistoffen. In die sector scoren we doordat we in staat zijn onze pompen aan te passen aan de situatie bij de klant. Bij een Nederlands bedrijf dat groenten verwerkt, hebben we een lobbenpomp geleverd voor het transport van bladspinazie. De uitdaging hier was de onregelmatige aanvoer van kookvocht en geblancheerde spinazie. Hierdoor ontstonden drukverschillen waardoor de hygiënische pomp het medium niet regelmatig naar de vriestoren kon transporteren. We hebben het probleem kunnen ondervangen door samen met de klant de situatie te analyseren. Er zijn verschillende metingen uitgevoerd: viscositeit, gedrag van het medium en de vloeistofsnelheden. De oplossing hebben we uiteindelijk gevonden in het zo optimaal mogelijk vullen van de pomp. Door gebruik te maken van een vergrote inlaat wordt de pomp via een speciaal broekstuk door een vijzel voorzien van medium. Zo kan de bladspinazie zonder problemen naar de vriestoren worden getransporteerd. Er zijn veel meer voorbeelden waar wij een oplossing op maat hebben geleverd. Wat niet met standaardproducten kan worden opgelost, pakken wij gewoon aan.”