Integreer lastbewaking en potentiaalverdeling en maak het modulair

10/01/2017

Door Bart Driessen

Ook bij componenten voor beveiliging en stuurstroomdistributie ten behoeve van 24 V DC-apparaten is de vraag naar ruimtebesparing en modulariteit groot. Tijdens de SPS in Neurenberg introduceerde Weidmüller daarom een radicale vernieuwing op dit gebied: de MaxGUARD-serie. Deze serie verzorgt lastbewaking en potentiaalverdeling in de machinebouw, procesindustrie, utiliteit en infrasector. Maar nu in één oplossing, en met een ruimtebesparing tot 50%.


     

Arnd Schepmann, hoofd business-unit Terminals bij Weidmüller, legt uit: “Er zijn twee uitdagingen voor de paneelbouw: ten eerste tijdsbesparing en ten tweede ruimtegebrek. Tijdsbesparing en gemak bij het monteren hebben te maken met kostenbesparing. Immers, tijd is geld. Als verschillende componenten gemakkelijker te monteren zijn, bespaar je dus ook op montagekosten. Ruimtegebrek in schakelkasten is irritant en zorgt ook voor extra kosten. Zeker bij grote industriële en infraprojecten kun je zo op schakelkasten besparen als componenten compacter worden uitgevoerd. De MaxGUARD-serie kan deze uitdagingen met gemak aan. De serie is een onderdeel van ons Klippon Connect-programma en onderscheidt zich vooral door zijn modulaire opbouw en de integratie van elektronische lastbewaking met potentiaalverdeling.”

Een belangrijke stap

John van Leeuwen, productmanager Industry Development manager Process bij Weidmüller: “De integratie van lastbewaking en potentiaalverdeling in één unit is echt een belangrijke stap in de juiste richting. Tot voor kort werden potentiaalverdeelklemmen apart gemonteerd in de uitgangen van de elektronische lastbewakingen. Dat is nu verleden tijd. Het is nu een integraal onderdeel van het component dat de lastbewaking voor zijn rekening neemt. De slimme oplossing bestaat uit cross connectors of dwarsverbindingen die zorgen voor direct contact van verschillende componenten. Dankzij deze oplossing hoeft de installateur geen bekabeling meer aan te leggen tussen lastbewaking en potentiaal-verdeelklemmen. Daarmee bespaar je enorm veel tijd als het gaat om montage. Ook de meetpunten voor het storing zoeken en testen zijn in de MaxGuard geïntegreerd. Daarbij zijn de potentiaalverdelers uitgerust met signaalonderbrekers die zorgen voor een galvanische isolatie van het belastingcircuit. Voor de installateur betekent dit dat hij kan rekenen op een snelle een betrouwbare meet- en testprocedure.  Een ander voordeel van deze geïntegreerde oplossing is haar compacte uitvoering; zij is niet breder dan 6,1 millimeter per te bewaken belastingcircuit.”

 foto 2

Modulariteit ten top

John van Leeuwen: “Een ander voordeel van de MaxGuard is de vrije keuze uit vier- en eenkanaals blokjes voor lastbewaking. Dat is bijzonder omdat normaal gesproken dergelijke aansluitingen alleen maar vierkanaals of achtkanaals worden uitgevoerd. Daardoor blijven bijna altijd kanalen ongebruikt, hetgeen alleen maar verspilling is. Met de MaxGuard bepaalt de gebruiker zelf hoeveel kanalen hij nodig heeft en wordt hij niet gedwongen om er meer dan nodig af te nemen. Ook op deze manier bespaar je weer op ruimte.”

Vrij combineren

De vrijheid van werken gaat bij de MaxGuard nog verder. De elektronische lastbewaking van stuurstroom is in het geval van de MaxGuard behoorlijk flexibel. Zo kan de installateur kiezen uit verschillende instellingen voor stroomsterkte en trigger zoals standaard of vertraagd. Maar ook een viervoudige lastbewaking met een vaste waarde voor verschillende groepen sensoren is mogelijk. In het geval van overbelasting of kortsluiting bij een 24 V DC aansluiting zorgt de MaxGuard er voor dat de afschakeling selectief wordt uitgevoerd en de rest van het systeem actief blijft. Andere onderdelen die ook bewaakt worden blijven dan in bedrijf.

Weidmüller ook op de Indumation

Voor gebruikers, engineers en installateurs bestaat de mogelijkheid om het complete MaxGuard-programma te bekijken tijdens de Indumation. Deze beurs vindt plaats 8 t/m 10 februari 2017 in de Expo Kortrijk. Meld u via deze link aan voor gratis toegang.

 20160702 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren