Volautomatisch klemmenstroken produceren

20/12/2018

Door Bart Driessen

De mogelijkheden van industriële automatisering zijn onderhand gigantisch. Maar hoe breng je het over?  Weidmüller zorgt voor duidelijkheid met de Integrated Demonstrator: een lijn die volautomatisch klemmenstroken produceert.


     

Het mooie van de Integrated Demonstrator is het complete proces. Alle onderdelen, vanaf het automatiseringsplatform tot en met het afleveren van kant en klare klemmenstroken, zie je terug in deze lijn. De Integrated Demonstrator was al op verschillende beurzen te vinden en hij toont tot in detail wat automatisering tegenwoordig inhoudt. Klaas Wijbenga, automation sales engineer bij Weidmüller, gaf een mooi overzicht van de verschillende onderdelen van de lijn. Wijbenga: “Natuurlijk hoef je niet letterlijk elk onderdeel van de lijn te kennen. Maar wij hebben in die lijn wel alle onderdelen geïntegreerd. Gewoon om te laten zien wat er allemaal kan. En wat wij op dat gebied bieden.”

U Control IO Link Softwaretool2

Onderdelen volautomatische lijn

Klaas Wijbenga “Eigenlijk kun je alle onderdelen van deze lijn onderbrengen in ons modulair automatiseringspakket voor de machinebouw: u-mation. Belangrijk kenmerk is de onafhankelijkheid van verschillende platforms. Machinebouwers die gewend zijn aan platforms van bedrijven als Siemens of Rockwell kunnen allemaal met u-mation aan de gang. Weidmüller laat de keuze voor het platform dus over aan de machinebouwer. Met u-mation kan de gebruiker verder data digitaliseren en verbinden met cloudsystemen. Maar ook data-analyse tot en met data-acquisitie vanaf de sensor tot en met de cloud is onderdeel van u-mation. Het zelfde geldt voor real-time communicatie. Maar bij u-mation blijft het niet. Weidmüller breidt u-mation uit met meer specifieke oplossingen, zoals u-control en u-create. Als je verder de diepte in gaat zal je al die andere u-onderdelen tegen komen, bestaand uit diverse hard- en software.”

foto 3 Visualisierung

Onderdelen Integrated Demonstrator

Maar welke onderdelen zitten nu in de Integrated Demonstrator? Klaas Wijbenga: “In het geval van de productielijn beginnen we met een eenvoudige configuratie van de lijn zelf. Daarvoor gebruiken we WMC ofwel Weidmüller Configurator. Deze software voor configuratie wordt ook gebruikt in combinatie met FD ofwel FieldPower, software voor de automatisering van installaties. Vervolgens hebben we de montage van profielen volledig geautomatiseerd. FieldPower hebben we ook gebruikt voor de decentrale functiemodules voor het transportsysteem. De productielijn bestaat immers uit een band dat de klemmenstroken verder brengt. Vervolgens is de lijn door ons voorzien van een systeem voor energiecontrole of energiemonitoring. Dat is natuurlijk in het belang van de bedrijfszekerheid. Ook voor de bediening hebben we u-mation gebruikt. Daarmee is de visualisatie van de transportband en het P2L (Pick to Light)-systeem geplaatst. Tenslotte is de transportlijn voorzien van een oplossing met Pick to Light. Het gaat om het verwijderen van overbodig materiaal. Pick to Light is namelijk een systeem dat met verschillende gekleurde lampen helpt om onderdelen op het juiste moment op te pakken of te verplaatsen. Al deze hard- en software-onderdelen zijn door Weidmüller geproduceerd en in de Integrated Demonstrator gemonteerd.”

Machine Learning Industrial Analytics

Foto’s: Bart Driessen en Weidmüller