Atlas als wolkendrager

09/10/2020

Door Liam van Koert

In Boston dit jaar helaas geen Liveworx. Maar een digitaal publiek van 15000 engineers – onder hen vele gebruikers van de CAD, PLM, AR en IoT software van PTC  – heb je qua bereik geen klagen. Ook dit jaar liep de digitale draad  - een van CEO Heppelmann’s speerpunten in 2019 – dwars door alle lagen van de maakindustrie heen. Concurrent engineering vanuit één werkelijkheid is namelijk al lang geen utopie meer, maar eerder een broodnodige vereiste in een steeds complexere wereld. Hiertoe werd onlangs het aangeschafte Onshape omgedoopt tot Atlas platform. Spacial computing gaat vervolgens tonen hoe complex eenvoudig kan door hier een realtime 3D-twin van de werkelijkheid aan toe te voegen.


     

Een president die de natie toe spreekt waardig, zit een zelfverzekerde Jim Heppelmann achter zijn bureau. Predikend rondstruinen op een groot podium kan hij prima. Dus deze voordracht is een thuiswedstrijd. En eentje waar hij ook nog eens zelf de controle heeft over zijn Powerpoint slides. Tijd voor een lesje toekomstmaken. Een toekomst die zich uitgedaagd ziet door coronabeperkingen, klimaatverandering, economische Damocleszwaarden en niet op de laatste plaats sociale spanning en raciale ongelijkheid. Heppelmann, die nooit bang is zich politiek uit te laten, is kritisch osteunt de Black Lives Matter beweging.  Ook in de strijd tegen het coronavirus wil hij een plek in de voorhoede.  Bij de ontwikkeling van broodnodige medische apparatuur bijvoorbeeld. Maar ook bij het grotendeels op afstand ‘up and running’ kunnen houden van de hele maakketen.

“Toen thuiswerken door Corona ineens de norm moest worden, hadden veel van onze klanten er een heel pakket aan nieuwe uitdagingen bij. Je werkplek mee naar huis nemen mag voor  ERP-  of CRM-gebruikers de normaalste zaak van de wereld zijn. Maar voor de nog steeds veruit de meeste arbeidsplekken is dat nog onmogelijk. Er is het fysieke werk dat echt op locatie moet plaatsvinden. En er is werk waarvoor de thuiswerkinfrastructuur te kort schiet. Engineers bijvoorbeeld kunnen onmogelijk efficiënt werken als CAD via een remote desktop moet. De CAD-software draait op het kantoor op krachtige workstations die je niet zomaar even thuis neerzet. Het is nauw verweven met bijvoorbeeld de PLM systemen die alle data ondubbelzinnig up to date houden. Veel van onze inspanningen van de afgelopen maanden waren er dan ook op gericht om de werkplekken van klanten te ‘mobiliseren’ en tegelijkertijd in de lucht te blijven.” Volgens Heppelmann hadden ze hierbij dubbelgeluk. Enerzijds draait hun PLM-systeem Windchill, de digitale dradenwever tussen engineeringdisciplines, al sinds jaar en dag in de cloud. Anderzijds adresseerde een recentelijke aankoop van PTC – met 470 miljoen de grootste in hun geschiedenis – precies dat probleem. Onshape is een native CloudCAD platform uit de koker van onder andere Jon Hirschtick en John McEleney, inderdaad de oprichters van SolidWorks. Brachten zij eerst CAD naar Windows, nu gokken ze wederom op een nieuw ‘type OS’: de cloud. Het feit dat PTC hier een serieus bedrag voor neer legt doet vermoeden dat het niet zomaar een platform is. Sterker nog: het worden de schouder van een uit de bouwen cloudbasis die Atlas gaat heten. En het is Hirschtick die als Vice President van PTC  leiding mag gaan geven aan het sterk groeiende SAS-aanbod van PTC.

 

Sneak preview: Dit artikel verschijnt binnenkort in vakblad Constructeur