Automatiseringssysteem PSS 4000 in de 4.0 praktijk

15/11/2016

Door Liam van Koert

Waar Pilz vorig jaar nog het PSS 4000 systeem als gedistribueerde alleskunner naar voren schoof, voegt het nu de daad bij het woord. Met een door PSS 4000 aangestuurde fabriek van de toekomst bijvoorbeeld. Leuk detail: hij is vandaag al te realiseren.


     

Waar vorig jaar 4.0 de slogan was, zien we nu dat de grote Duitse automatiseerders zich het ‘theorieverwijt’ hebben aangetrokken en concrete oplossingen laat zien. Zo ook Pilz. Met een demonstrator maakt het bedrijf duidelijk waar het bij industrie 4.0 om te doen is. Volgens Martijn Kennis, Sales Engineer bij Pilz, gaat het om veel meer dan techniek alleen.

Pennen en hoesjes

“Misschien is een pen of hoesje voor visitekaartjes niet het meest hightech voorbeeld, maar voor het op een beurs uitleggen wat de 4.0 fabriek van de toekomst is, is deze demolijn perfect”, loods Kennis ons langs de verschillende stappen van de demonstrator.  Het idee is eenvoudig. De bezoeker geeft aan wat voor product hij wil: een pen of een hoesje. Ook geeft hij zijn naam in het systeem in. Vervolgens gaat de ‘fabriek’ aan de slag, met als eindresultaat een gepersonaliseerd product.
“In de fabriek van de toekomst worden de productiebatches steeds kleiner. Nu spreken we nog over mass customisation, maar het ultieme doel is natuurlijk seriegrootte 1. Er moeten dus tegelijkertijd verschillende soorten producten op één lijn gemaakt kunnen worden. Efficiënt, flexibel en snel. Top op bepaalde hoogte kan dit nu al, zoals je ziet.”

PSS 4000 dirigent

Hoewel het vooral om het uitdragen van 4.0-voordelen ten opzichte van traditionele productiemethoden gaat, wil Pilz natuurlijk ook laten zien dat zij een technologieleverancier zijn die producenten hier heel goed van dienst kunnen zijn. En dit gaat veel verder dan veiligheidscomponenten waarmee het bedrijf nog steeds veelvuldig geassocieerd word. “We hebben veel Pilz producten gebruikt voor de bouw van deze demonstrator”, legt Kennis uit.  “Van sensoren, tot en met HMI visualisering, van veiligheidstechniek tot en met de bovenliggende PSS4000 besturing.” Laatstgenoemde is een platform waarmee decentraal snel elk denkbare stukje I/O kan worden gekoppeld. Het maakt het bouwen van nieuwe productiemiddelen echt modulair en daarmee zeer schaalbaar en flexibel.

Diagnose

Nu is PSS 4000 al even op de markt.  Zijn er ook nog nieuwe producten die in het 4.0-plaatje passen? Kennis: “Jazeker. Een belangrijke nieuwe toevoeging aan ons portfolio is onze nieuwe Safety Device Diagnosics oplossing. Feitelijk is het een combinatie van een veldbusmodule met onze PSEN technologie. Met Safety Device Diagnostics krijgt de gebruiker spanningspieken of dippen, temperatuur effecten, schakelcycli, of RFID-informatie vanuit sensoren als diagnose-informatie binnen. Deze kan worden onder andere gebruikt voor preventive maintenance en voorkomt stilstanden. De data is op afstand uit te lezen via een webserver., maar is ook lokaal op een display te zien.” Is het toevoegen ervan in een veiligheidscircuit niet ingrijpend? "Nee hoor. Safety Device Diagnostics zijn eenvoudig middels een serie schakeling aan alle conventionele veiligheids- en andere sensoren toe te voegen. Hierbij blijft de veiligheidsstructuur volledig in tact."