Sun Nov 28 2021

11 28

Turck maakt conditiebewaking praktisch toepasbaar

12/12/2019

Door Ad Spijkers

Conditiebewaking (condition monitoring) is meer dan een sensor, een PLC en een cloud. Het is wel iets complexer, al hoeft er niet meteen een compleet IT-systeem aan te pas komen. Dr. Bernhard Grimm is hoofd van verticale marketing en business development bij Hans Turck GmbH & Co in Mülhiem an der Ruhr. The Factory Files sprak met hem tijdens de vakbeurs SPS in Neurenberg.


     

 // Factory Facts //

  • eenvoudig conditie bewaken
  • eigen Turck Cloud
  • in de cloud of lokaal
  • voor proces- en fabrieksautomatisering
  • voordelen voor de klant
  • samenwerking met andere partijen

 

Als voorbeeld van conditiebewaking noemt Grimm een kleine trillingsopnemer. "Die kun je met een magneethouder op een machine klemmen. Onze productmanager vraagt dan bij een klant of hij die op een lopende machine mag plaatsen. Meestal mag dat wel, en onze man zet er dan een kleine zender naast, een node. De installatie is in een minuut gebeurd. Na een gesprek van een paar minuten laat hij de node contact maken met zijn PC en laat dan de klant zien hoe zijn machine loopt. Vaak is hij dan onder de indruk dat hij in zo'n korte tijd al een beeld kan krijgen van de conditie van zijn machine.

Softwarebedrijven beloven machine learning, kunstmatige intelligentie, productieverbetering en nog het een en ander. Of de klant in dit soort technieken wilt investeren, hangt mede af van de mate van zijn automatisering en van de kennis die hij in huis heeft. Vaak weten klanten het nodige van sensoren, PLC's en netwerken, maar niet van de cloud en IT-technologie. Daarom heeft Turck zijn eigen cloud ontwikkeld, die heel gemakkelijk te configureren is. Daar kunt u een historian in opbouwen en grafieken en dashboards opstellen. Als de trilling toeneemt, ziet u dat op dat dashboard."

Cloud

Grote ondernemingen hebben hun eigen cloud, ze willen volledige controle houden over hun data. Kleine bedrijven zien er de voordelen van in, maar willen de data in eigen huis houden. Ze kopen een industriële PC en software waarmee ze hun eigen cloud kunnen draaien. Ze hebben dan dezelfde mogelijkheden en prestaties als bij een cloud via internet, maar lokaal.

Grimm zegt hierover: "Wij hebben onze cloud-oplossing via een buy-out verkregen en zelf verder ontwikkeld. Hij wordt door onszelf gehost, het is een volledig eigen product. Een klant kan onze cloud snel op maat maken en van zijn eigen identiteit voorzien. Wij kunnen via gateways klanten met onze cloud verbinden, maar ook verbinden met de gevestigde clouds van bijvoorbeeld Microsoft en Amazon. We werken in Nederland bijvoorbeeld samen met een logistieke onderneming. Zij laten in onze cloud een zekere voorbewerking op hun data uitvoeren en sturen de resultaten dan door naar hun eigen cloud.

Wij werken samen met softwarebedrijven en zijn druk bezig om zelf de nodige competenties te verwerven. Zo hebben we een aandeel genomen in de firma Asinco in Duisburg, en zij zullen voor ons software schrijven die slimmer is. Ik praat regelmatig met klanten. Ik ben pas gelukkig als de klant begrijpt welke voordelen dat product voor hem biedt. Sommige product managers en verkopers zijn helemaal gelukkig als hun product 'cool' is. Maar aan alleen een cool product heeft de kant niets".

Voorbeelden

Conditiebewaking is in tal van applicaties toepasbaar, en er hoeft niet altijd complexe en dure software aan te pas te komen. Dr. Grimm toonde op de SPS vijf voorbeelden, waarbij een tablet als HMI fungeerde.

De eerste betreft een reach stacker, een voertuig om zeecontainers te verplaatsen. De containers worden opgepakt met een spreader en vastgezet met een twist lock. De gebruiker wil op tijd een waarschuwing dat de werking van deze vergendeling achteruit gaat. Je wilt immers niet dat er een container uit de stacker valt. Een tweede voorbeeld is niveaumeting met ultrasoon geluid. Wanneer op het oppervlak schuimvorming plaatsvindt, wordt minder geluid gereflecteerd. Daarom wordt ook de intensiteit van het teruggekaatste geluid gemeten. Vanaf een bepaalde waarde volgt een waarschuwing.

Het derde voorbeeld betreft een dubbele sensor op een kogel- of vlinderklep, voor open en dicht. Als de viscositeit van de passerende vloeistof hoger wordt, wordt de weerstand op de klepbeweging groter en draait de klep langzamer open of dicht. Dat wordt gemeten en bewaakt

De vierde toepassing is de al genoemde trillingsbewaking op een motor. Hier zendt de sensor vaak alleen een signaal als zich veranderingen in de frequentie en/of amplitude voordoen. Het vijfde en laatste voorbeeld is een combisensor (temperatuur en luchtvochtigheid). Hier wordt een bepaald bereik ingesteld en wordt een vooralarm of alarm gegenereerd als een van beide parameters buiten de grenswaarden komt.

Foto: Dr. Bernard Grimm toont hoe een gebruiker vanaf zijn tablet inzicht krijgt in de conditie van zijn machines.(foto: Ad Spijkers)

Onderstaande video geeft een overzicht van de mogelijkheden die de Turck-oplossing voor conditiebewaking biedt. Een Duitstalige versie vindt u hier.