Mechatronische blokkendoos voor smart factory

07/02/2017

Door Bart Driessen

Op de SPS in Neurenberg was het al bekend: de nieuwe MOVI-C van SEW Eurodrive. In maart 2017 is het zover: dan is de MOVI-C ook echt leverbaar.


     

Modulair werken is op zich niet nieuw. Ruim 50 jaar geleden koos SEW al voor aandrijvingen in modules. Wat in het Duits ‘Baukastensystem’ heet, ofwel blokkendoos of legosysteem, is in de huidige machinebouw praktisch standaard. SEW zet nu de volgende stap in deze techniek: niet alleen mechanische onderdelen, maar letterlijk alle aandrijfonderdelen zijn nu modulair. Claus Wieder, leider marktmanagement bij SEW, legde uit hoever de modulariteit tegenwoordig gaat. Maar ook de cloud kwam ter sprake. Hoe kan het ook anders?

 

Volledig modulair

Claus Wieder: “Ons doel is dat we onze kanten oplossingen kunnen bieden die zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn, ook al gaat het om complexe systemen. Dat doen we door alle onderdelen modulair uit te voeren. Daardoor kunnen gebruikers veel gemakkelijker mechatronische machines bouwen. Dit jaar komen we met de derde generatie MOVI-C op de markt. Daarmee zetten we een grote stap in de richting van een volledig mechatronische oplossing. Het eerste onderdeel hier van is MOVISUITE, onze engineersoftware. Met dit pakket kun je machines, met en zonder geïntegreerde safetycomponenten, configureren, in bedrijf nemen en diagnosticeren. Daarnaast werkt MOVISUITE op alle niveaus; vanaf de elektromotor tot en met de besturing zijn alle componenten met deze software te programmeren. Daarbij maakt het ook niet uit of het om een enkele frequentieregelaar gaat of een complete machine."

foto 2 Claus Wieder SEW

Modulaire besturing en software

"Een ander nieuw onderdeel van de MOVI-C is de MOVI-C CONTROLLER. Deze controller verzorgt de besturing voor motion-control en andere besturingen door middel van kant en klare applicatiemodules. Met deze modules kun je simpele parameters tot en met gecompliceerde bewegingspatronen ontwikkelen en instellen. Interessant voor de meer complexe machines is de capaciteit van de controller aangaat. Deze is namelijk in staat tot 32 geïnterpoleerde assen in 1 milliseconde te regelen. SEW maakt standaard gebruik van geïntegreerde voeding- en stuurkabel, modules dubbele assen en geïntegreerde safety. Even zeer gewild is de centrale opslag van data en de automatische reload in het geval van vervanging van onderdelen. Een derde onderdeel van de MOVI-C is de MOVIIDRIVE frequentieregelaar. Deze kan overweg met de belangrijkste typen elektromoren. Of het nu gaat om synchroon, asynchroon, servomotoren of Line Start Permanent Magneet motoren (LSPM); dat maakt niet uit."

Onderdelen MOVI-C

  • MOVISUITE software voor engineering
  • MOVI-C Controller voor besturing en motion control
  • MOVIDRIVE frequentieregelaars
  • Aandrijftechniek standaard en servo-elektromotoren

Issues rond de cloud

Ook in de machinebouw is er nu veel belangstelling voor cloudcomputing. Hoe staat SEW tegenover deze ontwikkeling? “De cloud is natuurlijk heel interessant. Alleen zijn er nog nog steeds veel onduidelijkheden omtrent de veiligheid van de cloud. Veel gebruikers beschouwen de risico’s van het hacken nog zo groot dat zij liever geen data in de cloud opslaan. Ook al kun je analyses uitvoeren van veel data die in databases in de cloud worden uitgevoerd. Een andere reden waarom de markt nog niet zo ver is, is de juridische onzekerheid omtrent de cloud. De VDMA en de ZVEI hebben de leden er op gewezen dat er op dit moment nog geen duidelijke normen bestaan voor contracten tussen dataleveranciers en providers van servers en cloudruimtes. Het is ook niet direct duidelijk wie er aansprakelijk is wanneer data door hackers worden gestolen, onbruikbaar gemaakt of misbruikt. Er zijn zelfs onduidelijkheden over de juridische eigendom; vooral van uitkomsten van analyses van data die in de cloud zijn opgeslagen. Samenvattend; wij volgen natuurlijk wel de ontwikkelingen op dat gebied. Gebruikers zijn natuurlijk vrij om hun data op te slaan in de cloud. Maar voorlopig biedt SEW nog geen cloudservice aan haar gebruikers."

Wat is wanneer leverbaar?

Navraag bij SEW leert dat levering van modules van de MOVI-C stap voor stap gaat. Vanaf maart 2017 zijn de eerste modules beschikbaar. Dat geldt ook voor varianten met extra functies. De planning is dat het complete pakket van modules, inclusief dataconnectoren in 2018 leverbaar is.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren