Kabelmantel soepel verwijderen zonder aders te raken

01/07/2016

Door Bart Driessen

Een bekend probleem bij het strippen van industriële kabels met een mantel uit PUR: de mantel is zo taai dat deze na het doorsnijden maar moeilijk te verwijderen is. Lapp Kabel liet op de laatste Hannover Messe een nieuw type kabel zien waarmee dit probleem opgelost is. Het password hier is coextrusie.


     

Frank Hörtnagel, senior productmanager bij Lapp, legt uit: “Het gaat om de Ölflex 408P en de 409P. De P staat voor PUR of polyurethaan. Het bijzondere van deze nieuwe kabels is dat we werken met coextrusie. We gebruiken namelijk twee verschillende materialen die we tegelijkertijd extruderen om de geleiders van de kabel. Het eerste materiaal is het bekende PUR, dat vanwege zijn sterkte zeer geschikt is grondstof voor de mantel van de kabel. Het tweede materiaal is PVC dat veel gemakkelijker en sopeler is te vervormen. Omdat PUR nu eenmaal zo moeilijk te snijden is loop je het risico dat je snijgereedschap ineens tot in de geleiders terecht komt. Dat is meestal het gevolg van de extra kracht die op het mes wordt uitgeoefend. Maar met de 408P en 409P is dit probleem opgelost. Na de PUR buitenmantel eindigt het snijgereedschap in de PVC binnenmantel. Deze werkt als bedding voor de geleiders en zorgt voor de concentriciteit van de kabel.

Machinematig geconfectioneerd

Voor welke toepassingen is de nieuwe kabel bedoeld? Hörtnagel: “Bijvoorbeeld in de machinebouw waar veel olie en smeermiddelen wordt gebruikt, in situaties waar de kabel wordt blootgesteld aan hoge mechanische belastingen of in de installatiebouw. Dus in ruwe omgevingen, zowel binnen als buiten. Maar misschien wel de meest interessante toepassing is die waar kabels machinematig worden geconfectioneerd. In dat geval gaat het al gauw om grote aantallen. Dankzij de gunstige eigenschappen van deze kabel kan dan de snelheid van de machine omhoog zodat de output ook groter wordt.”

Lagere prijs

Is het al verkrijgbaar? Hörtnagel: “Ja het nieuwe product is al te koop. Dankzij het gebruik van polyethyleen profiteert de gebruiker ook van het voordeel dat er minder koper nodig is in deze kabel. Dat vertaalt zich in een lagere prijs, tenminste zolang de wereldmarkt voor koper meewerkt. In de toekomst zullen we deze vernieuwing ook op andere kabels toepassen. Nu hebben we voor de machinebouw de 408P; deze is getest door de VDE. De 409P is bedoeld voor de Ameikaanse markt. Hij wordt in zwart uitgevoerd en onderscheidt zich doordat hij vlamvertragend en UL Recognized is. Dit model heeft ook een dikkere mantel en is onderworpen aan de vlamtesten VW1 en FT1. De 409P kan ook in de buitenlucht en de machinebouw gebruikt worden.”