Maximale lengte van servokabels nu verlengd voor industrie

28/04/2019

Door Bart Driessen

Omdat machines en processen steeds groter en complexer worden, neemt ook de vraag naar veel langere kabels toe. Vooral tussen de aandrijvingen en de motoren willen machinebouwers fors langere kabellengtes. Maar wel onder voorwaarde dat de elektrische eigenschappen behouden blijven, een eis die niet zo maar in te vullen is. Een extra uitdaging bij grotere machines en processen is het ruimtegebrek. Dikkere motorkabels vragen normaal gesproken meer ruimte. De oplossing hiervoor is gevonden door LAPP; bestaande uit twee nieuwe series servokabels.


     

 

De namen die LAPP deze kabels heeft bedacht zijn de ÖLFLEX SERVO 7TCE en de ÖLFLEX SERVO 728 CY. Paul Helsen, productmanager bij LAPP in Waalre, geeft uitleg over deze ontwikkeling. Helsen: “De ontwikkeling van deze nieuwe kabels heeft allemaal te maken met het feit dat de afstand tussen de MCC en de veldapparatuur in bepaalde sectoren, en in specifieke toepassingen, steeds groter wordt. Denk maar aan intralogistieke toepassingen (high bay warehouses) en de centrale besturing in de voedingsmiddelenindustrie. Hierbij neemt de afstand tussen frequentieregelaars en motoren gevoelig toe.

Lapp OELFLEX R SERVO 7TCE2

SERVO 7TCE en SERVO 728 CY

Dit impliceert ook dat de juiste kabels moeten worden ingezet: motorkabels waarbij het vermogensverlies tot een minimum beperkt wordt, encoderkabels waarbij de signaalintegriteit niet aangetast wordt. De twee nieuwe series zijn ons antwoord daar op: de ÖLFLEX SERVO 7TCE als motor/servo kabel en de ÖLFLEX SERVO 728 CY als encoderkabel. De maximale lengte van deze kabels is natuurlijk altijd afhankelijk van de toepassing en van de kwaliteit van de andere componenten in de aandrijving (drive, motor). Kwaliteitsverlies (capacitieve koppeling, signaalreflecties) neemt exponentieel toe met de lengte van de kabel. Bij 4 m. kabel heb je 25% overshoot, bij 40 m. is dat 100%. Om dit op te vangen zijn deze kabels ontwikkeld. Met als voordeel dat de machinebouwer met minder kabelsoorten verschillende bekabelingen kan monteren. Wat ook besparend is wat betreft spareparts en opslagruimte.”

Normen voor kabel

Normen zijn over de hele wereld van toepassing. Hoe zit dat in dit geval? Paul Helsen: “De 7TCE-kabel is UL Listed voor de Amerikaanse markt, met een TC-ER rating tot 600 V. Daarnaast is hij goedgekeurd als Flexible Motor Supply cable tot 1000 V. Vanzelfsprekend is de kabel door zijn CE keurmerk en onderliggende normen ook inzetbaar in Europa."

Oplossing voor langere kabel

Hoe heeft LAPP de maximale lengte van de motorkabels verhoogd? Paul Helsen: “Een belangrijk onderdeel daarvan is een nieuwe kernisolatie. Het materiaal daarvoor is XLPE, Cross-linked polyetheen. Dit materiaal heeft op elektrisch, thermisch en mechanisch gebied veel betere eigenschappen dan thermoplasten zoals PVC. De buitenmantel is gemaakt van een thermoplastisch elastomeer. Met als resultaat een kabellengte die 40% langer kan zijn dan de standaard kabel. De kabel behoort tot de ÖLFLEX familie en heeft een hoge mate van olie- en vlambestendigheid (FT4).”

Nieuwe kabels voor encoders

Wat hebben jullie veranderd aan de kabels voor encoders?  Helsen: “De andere serie, de ÖLFLEX SERVO 728 CY, is gericht op toepassingen met encoders en servodrives. Ook hier staat alles in het teken van designoptimalisatie mbt de maximale kabellengte. Door polypropyleen (PP)  aderisolatie is dit te realiseren. Maar de nieuwe 728 CY is dunner en lichter wat betreft constructie, zo’n 10% vergeleken metsoortgelijke kabels. Het voordeel van deze lichte kabel is ook dat er meer ruimte overblijft in schakelkasten en andere nauwe ruimtes. Deze encoderkabel is geschikt voor de meeste bekende, analoge en incrementele encoders in de markt. De afscherming van deze kabel resulteert in een lage demping. en maakt grote transmissieafstanden mogelijk. Verder is de kabel oliebestendig en inzetbaar in Europa en in de Noord-Amerikaanse markt.