Mobiele assistent wordt flink uitgebreid

24/01/2018

Door Liam van Koert

Wie de Duitse beurzen bezoekt of de berichten op The Factory Files geregeld leest, is hem misschien al eens tegen het lijf gelopen: de mobiele assistent van SEW. Meer dan likkebaardend toekijken was er echter niet bij. De mobiele assistent was een uitgekristalliseerde 4.0-visie van SEW en puur voor eigen gebruik. Tot nu toe dan. Maar vanaf 2018 is dit autonoom rijdende robotplatform ook daadwerkelijk te koop. Er zijn versies voor assemblage, handling of logistiek. Bovendien kan er gekozen worden uit tal van standaard opties of voor een klantspecifieke variant.


     

 

Al enkele jaren rijden ze in de fabrieken van SEW rond. Bijvoorbeeld in Graben-Neudorf waar in de zogenoemde ‘Schaufenster Fabriek 4.0’ verschillende aandrijvingen gemaakt worden. En sinds kort in een volledig nieuw opgebouwde fabriek voor elektronica in Bruchsal. Volgens Claus Wieder, Marketing Manager van SEW is zo’n greenfield project als in Bruchsal ideaal om het het onderste uit de kan halen. Maar in beide gevallen geldt dat de juiste technologie met de juiste processen moet matchen. SEW wilde daarom eerst zelf ervaring opdoen én de vruchten plukken, voordat ze hun mobiele assistent voor derden beschikbaar stelden. Een assistent koop je namelijk niet als losstaand product, maar als totaaloplossing; een richting waarin SEW steeds meer opschuift.

 

 

Ervaring opdoen met eigen componenten

“Als SEW roepen we al jaren dat je niet aan 4.0 moet beginnen als je je processen niet op orde hebt”, roept Wieder het ontstaan van de mobiele assistent in herinnering. “Zelf zaten we met het zich aandienen van de vierde industriële revolutie in een situatie waarin we lean manufacturing vergevorderd hadden doorgevoerd. Een uitgelezen kans dus om te kijken welke slimme vervolgstappen we met automatisering konden zetten. Uiteraard wilden we zoveel mogelijk gebruik maken van onze eigen technologie. Afgezien van de scanners, zijn de assistenten voor 100 procent een eigen ontwikkeling met eigen producten. We kennen alle ins en outs en weten heel goed wat wel en wat niet. Bovendien hebben we ervaringsgetallen met betrekking tot investeringskosten en terugverdientijd. Zelf hebben we onze productiviteit met 30 procent kunnen opkrikken. En we weten nu hoe we dat ook bij onze klanten voor elkaar kunnen krijgen.”

 

Vier varianten

Iets dat SEW zich al snel realiseerde, is dat je voor dubbelcijferige productiewinst niet met een ‘one size fits it all’ moet aankomen. Daarvoor zijn productietaken en processen te uiteenlopend, fabriekslayouts te verschillend, om nog maar te zwijgen van individuele eisen van potentiële gebruikers. Wieder: “We hebben verschillende mobiele assistenten ontwikkeld voor verschillende taken. Er is er een voor logistiek, een voor assemblage ondersteuning en een voor handlingstaken. Met eerstgenoemde kunnen eurocontainers volledig autonoom naar een productieplek worden gebracht of juist worden opgehaald. Ze vervullen een puur logistieke functie. De tweede variant is een mobiele werkplek. Hij stelt zich automatisch op de juiste werkhoogte in en is uitgerust met een scherm waarop assemblagetaken worden getoond. Ook de mobiele handlingassistent heeft deze eigenschappen, maar is uitgerust met een cobot en verschillende grijpers. Hierdoor kan hij flexibel worden ingezet voor het beladen en ontladen van machines, maar ook voor het assisteren bij de montage van zwaardere onderdelen. Als vierde smaak hebben we tot slot een logistieke capsule. Deze lijkt erg op de mobiele assistent, maar beschikt over een afsluitbare capsule zodat hij ook buiten de fabriek kan worden ingezet.“

smart assistants 800x450

Veel standaard opties

Voor de tweede generatie mobiele assistenten heeft SEW ook verschillende ‘standaard’ opties ontwikkeld waar verschillende platformen mee worden uitgerust. Zo is er voor elk type klant wat wils. Wieder:”Voor iedere klant een 100 procent maatpak klinkt natuurlijk wel heel erg 4.0, maar is vanuit een kostenperspectief natuurlijk niet haalbaar. We hebben de tweede generatie assistenten dan ook helemaal modulair opgebouwd, waarbij we een aantal aantrekkelijke en zeer innovatieve opties hebben ontwikkeld. De navigatie bijvoorbeeld, via een geleide systeem, maar ook met SLAM-technologie. Dit staat voor Simultanious Localisation and Mapping. De assistent bouwt zelf een kaart van zijn omgeving op waarin hij autonoom kan navigeren. Uiteraard worden obstakels vermeden en wordt er met andere assistenten gecommuniceerd. Andere noviteiten zijn MOVITRANS, een snelle en draadloze manier van energieoverdracht en de mogelijkheid om in een afgeschermd LAN-netwerk optisch met assistenten te communiceren. Niet elke gebruiker is namelijk gediend van radiosignalen binnen de productiemuren. Hiermee wordt dat ondervangen. Tot welke afstanden we draadloos met licht kunnen communiceren? Dat kan tot een meter of twintig.”

 

Volledig geïntegreerd

Tot slot zouden de mobiele assistenten niet echt een 4.0 oplossing zijn als ze ook niet connected zouden zijn. Gelukkig zijn ze dat volgens Wieder; en wel in hoge mate. “’Wil je het maximale uit de mobiele assistenten halen, dan is een goede integratie in de bestaande productieprocessen een must. Dat betekent ook de mogelijkheid van het slim uitwisselen van data. En ook daar hebben we als SEW flinke stappen gezet. Op de eerste plaats is er natuurlijk een naadloze integratie met logistieke systemen mogelijk. De assistenten helpen hierbij niet alleen de mens, maar kunnen ook relevante data van de fabrieksvloer verzamelen en deze aan bovenliggende systemen doorgeven. Op de tweede plaats werken we ook hard aan een nauwkeurige interpretatie van alle data uit de besturing van onze mobiele assistenten. Ook wij zien de waarde van predictive maintenance voor ons en onze klanten. Maar dat is een onderwerp voor een later tijdstip. Eerst moet de tweede generatie maar eens aan het werk.”