Maatwerksoftware automatisch op de juiste CPU

07/12/2016

Door Liam van Koert

Steeds meer producten beschikken over een eigen cpu. Denk bijvoorbeeld aan een groeiend aantal Multi Touch schermen in het veld dat over on-board intelligentie beschikt. Om al deze cpu’s met één druk op de knop van de juiste code te voorzien,  heeft SIGMATEK haar Lasal Class platform met speciale plug-ins uitgerust.  Ze zijn er in vele soorten en maten voor tal van functies en applicaties.


     

 

Het is een superplat gevaarte dat in een gemiddelde thuisbioscoop niet zou misstaan. Het nieuwe 23” Multi-Touch scherm waar Lucien Kouwenhoven, directeur van SigmaControl en Benelux vertegenwoordiger SIGMATEK ons mee naar toe neemt,  is een mooie opstap naar een decentraal betoog en de programmeeruitdagingen die hier bij horen. “Nog niet zo heel lang geleden verruilden we panelen met lampjes en knoppen voor beeldschermen. Tegenwoordig zijn deze schermen Multi-Touch en beschikken ze over en eigen processor.” 

Bibliotheekbeperkingen

Volgens Kouwenhoven is al die extra decentrale rekenkracht mooi, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Op de eerste plaats moet je bepalen welke taak je op een specifieke processor afhandelt. En vervolgens moet deze functie worden geprogrammeerd. “Natuurlijk maken we met Lasal Class al een hele tijd gebruik van een programmeeromgeving voor het snel online brengen van SIGMATEK componenten. We waren zo’n vijftien jaar geleden één van de eerste automatiseerders die een  objectgeoriënteerde benadering presenteerde. Hiermee kun je standaard functies en maatgemaakte code gemakkelijk vanuit een bibliotheek hergebruiken en door overerving snel de gewenste eigenschappen meegeven. Maar met de opmars van intelligentie in het veld – in een gemiddelde machine draaien tegenwoordig toch al gauw een processor of 5 á 6 – moet je dit per afzonderlijke cpu doen. Bovendien zul je eveneens de onderlinge communicatie moeten inrichten. Voor de machinebouwers die  een paar honderd machines per jaar doen en tien programmeurs in dienst hebben is dat geen probleem. Maar voor systeem integratoren en OEM’ers in de Benelux die tussen de 25 en 50 klant specifieke machines per jaar maken, is dit een stuk lastiger.”

Uniek plug-in gemak

SIGMATEK heeft dit probleem opgelost met zogenoemde plug-ins.  Afhankelijk van de te gebruiken functie of applicatie, installeer je de juiste plug-in. Lasal Class regelt de rest. Kouwenhoven: “Wanneer je, laten we zeggen een deltarobot wilt installeren, dan heeft Sigmatek hier nu een Lasal-plug-in voor. Eenmaal geïnstalleerd, zorgt de plugin ervoor dat de besturingscode op de motion controller terecht komt, het visualisatiedeel op de hmi, etcetera. Ook hoef je je niet meer te bekommeren over de communicatie tussen HMI en motion controller. En komt er later nog ergens een cpu voor een PID-regeling bij? Dan sleep je ook deze als plug-in erbij en is hij zonder verdere inspanningen bij alle relevante cpu’s bekend. Je hoeft hooguit nog wat parameters in te stellen.” Volgens Kouwenhoven loopt SIGMATEK met de plug-ins net als 15 jaar geleden opnieuw voorop als het om maatwerk en gebruikersvriendelijkheid gaat. “Anders dan bij Sigmatek zijn veel automatiseerders op Codesys gestandaardiseerd. Ze hebben er weliswaar een schil omheen gemaakt voor hun specifieke hardware wensen, maar onder de motorkap is het niet hun eigen software.  Veranderingen zijn daardoor lastig door te voeren. Het zal dan ook nog wel even duren voordat zij met vergelijkbare oplossingen komen.”