Mechanica blijft troef

18/05/2015

Door Liam van Koert

Wat hebben stootdempers, loopwagenklemmen en grijpers gemeen? Het zijn allemaal mechanische componenten die ontzettend vaak in de machinebouw worden gebruikt. Een andere overeenkomst? Op de stand van Zimmer prijken stuk voor stuk varianten die beduidend slimmer en efficiënter zijn dan hun voorgangers. Een heerlijk Hannover Messe-bewijs dat innovatie echt niet alleen een elektronisch softwarefeestje is.


     

Zimmer noemt zich tegenwoordig The Know-How Factory. Met zo’n leus is onze interesse natuurlijk snel gewekt. Wat bedoelen ze er precies mee? Het blijkt dat de familie Zimmer al sinds de oprichting in 1980 een one-stop winkel voor de hightech machinebouw wil zijn. Bekijken we het portfolio en specs, dan valt meteen op dat de mechanica voor hen nauwelijks geheimen kent. Pneumatische en elektrische grijpers in alle denkbare soorten en maten. Zwenkeenheden en loopwagenklemmen, maar ook stootdempers en opspangereedschappen voor bewerkingsmachines glimmen in het felle standlicht. “We ontwikkelen alles zelf, inclusief onze productieprocessen”, zegt Heiko Zimmer, een vlotte en kundige kleinzoon die het binnen de bedrijfsstructuren nog ver zal schoppen. “Als u het kunt bedenken, dan kunnen wij het maken. En lukt u dat niet alleen, dan denken we graag met u mee.”

Productie in eigen hand
We gaan aan tafel zitten en vragen maar meteen naar het geheim van de smid. Het blijkt dat grip op kritische productietechnieken en materiaaleigenschappen een belangrijke USP van Zimmer is. Zo houd je grip op de mechanica – nog steeds de basis van elk goed werkend Zimmer-systeem. “Metal Injection Moulding? Ja, het bestaat echt en wij gebruiken het vaak.” Heiko Zimmer legt bij de vraag om een voorbeeld uit dat de MIM in feite het spuitgieten met sinteren combineert. Er wordt een homogeen mengsel van kunststof en metaaldeeltjes gemaakt in een verhouding van 40-60. Het mengsel wordt verhit en onder grote druk in een mal gespoten. Het hybride spuitgietdeel wordt op een temperatuur tussen de 400 en 900 graden Celsius gebracht om de metaaldeeltjes te binden en het kunststof te verdampen. Tot slot wordt er in een sinteroven tot boven de 1000 graden verhit voor het verkrijgen van de uiteindelijke vorm en mechanische eigenschappen. “Het grote voordeel van MIM is dat we voordelig grote aantallen hoogwaardige onderdelen kunnen produceren. De productietechniek loont bij aantallen vanaf 10.000 stuks en we halen toleranties van circa 0,05 millimeter. Zowel onze eigen producten als die van onze eigen klanten profiteren van de precisie, sterkte en de mogelijkheid om complexe geometrie te maken.”

Slimme stootdempers
Tijd voor een rondje stand met als eerste eye catcher de Basicstop stootdempers. “Kijk. Een mooi voorbeeld dat eigen productie loont.” De zwarte stopjes zien er op het eerste gezicht niet echt bijzonder uit. Een zwart kunststof buisje voor het opvangen van radiaalkrachten en een platgeslagen schotel van hetzelfde materiaal voor de axiale krachten. Dat de schijn bedriegt wordt pas duidelijk als de specs erbij worden gehaald. “Dankzij een zelf ontwikkeld materiaal en een precieze geometrie absorberen deze kleine stopjes naar verhouding veel meer energie dan vergelijkbare dempers. Bovendien zijn de inbouwmaten veel kleiner.” Natuurlijk heeft Zimmer ook high-end cilindersystemen die grote massa’s in één klap stilleggen. Maar voor veel toepassingen is daar geen geld of ruimte voor en volstaat een kleine terugslag. Door slim met mechanica om te gaan, valt er dan een hoop te winnen.

Mechanicastrijd
Het beste heeft Heiko Zimmer echter voor het laatste bewaard: een kleine demonstratie van de 5000 grijperserie. Het is de eerste serie die volledig onder de naam Zimmer op de markt komt, zowel pneumatische als elektrische varianten kent en als parallel, maar ook als driepuntsgrijper te krijgen is. Wat het mooiste is? Dat hij één op één uitwisselbaar is met grijpers van die andere fabrikant, wiens naam nu als enige met een S begint. Heiko Zimmer: “We hebben er inderdaad voor gekozen de overstap van Schunk naar Zimmer – of andersom – heel gemakkelijk te maken. Dit is iets wat voor bestaande klanten en prospects goed nieuws is, omdat er ineens een veel grotere keuzevrijheid is. Als Zimmer moeten we er dan natuurlijk wel voor zorgen dat er voor ons gekozen wordt. Betere specs dus, voor dezelfde of een betere prijs. Ook hier speelt de mechanica een cruciale rol. Door onze zeer hoogwaardige geleidingen is dertig miljoen cycli echt geen probleem. Dat is bijna twee keer langer onderhoudsvrij draaien voor hetzelfde geld. Daarnaast kunnen we in eenzelfde bouwgrootte een tot 1,5 keer grotere klemkracht realiseren. Ook dat zijn echt serieuze verschillen die veel geld kunnen besparen. En allemaal dankzij superieure mechanica.”

Servovoordelen
Is het dan één en al mechanica waar Zimmer zich mee wil onderscheiden? Nee, zo rechtlijnig wil Heiko Zimmer het dan ook weer niet stellen. “Kijk,” zegt hij glimlachend, terwijl hij zijn iPad in de lucht houdt. “Zie je die grijper daar? Dit zijn alle parameters. En met één veeg over het scherm kan ik ze aanpassen. Wat dat betreft doen we gewoon netjes mee met de industrie 4.0-wind die momenteel door Duitsland waait. En als mechanische man moet ik eerlijk toegeven dat het plug & play inprikken van een nieuwe grijper, zonder dat ik een enkele instelling hoef te wijzigen, best indrukwekkend is.”

Benieuwd naar alle eigenschappenspecs van de 5000 grijper serie? Lees dan hier ons eerdere bericht.