Waar komen ineens al die 3D-scanners vandaan?

15/04/2020

Door Liam van Koert

Het had een overvol jubileumfeest moeten worden. Maar ook in Veldhoven drukte Corona een onvermijdelijk stempel op de bezoekersaantallen van RapidPro 2020. Gelukkig heeft elk nadeel zelfs zijn voordeel en was nu er aandacht in overvloed. Ook van een opvallend groot aantal leveranciers van 3D scanners, wat volgens beursmanager Tom Wessels een verschuiving van 3dp naar digitale productie in bredere zin onderstreept.


     

De auto parkeren is dit keer een makkie. Bijna tot aan de spreekwoordelijke voordeur kan er worden doorgereden, zodat de oversteek jasloos gemaakt kan worden en de garderobe  nog leger oogt dan de parkeerplaatsen. Ook de Nederlandse beurzen blijken niet immuun voor Corona, getuige de handwasvoorschriften in het toilet en het vers van de pers nieuws dat ESEF en Technishow naar september zijn verhuisd. Met die rust was andere jaren is dat wel anders. Want in de ‘hoogtij’ dagen waar RapidPro profiteerde van de piek van de ‘3d-print hype’ gingen er volgens Wessel 5000+ bezoekers door de gangpaden.

 

100 % beslissen met 50 %  informatie

Gevraagd naar zijn gevoel over RapidPro 2020 noemt hij het een interessante editie. “Natuurlijk zal het jubileum jaar ook de boeken in gaan als het Corona jaar. Het was het jaar waarin we na uitvoerig overleg met standhouders besloten het evenement door te laten gaan. Lastig, want je moet 100% beslissen met 50 procent van de informatie. Het betekende ook dat we enkele grote partijen misten . In totaal ging het om 5 afzeggingen van de 60 exposanten die gezamenlijk goed waren voor 50 vierkante meter. Een enkeling van hen zou ook een lezing verzorgen.

 

Focus op digitale productie

Een van die partijen was Frauenhofer, die net als Sirrus een lezing over digitale productie zou verzorgen. Toch kwam de hernieuwde focus op de hele keten waar 3d printen slechts een deel schakel is volgens Wessels goed tot zijn recht voor de ruim 1300 bezoekers die wel naar Veldhoven afreisden. “We zijn tien jaar geleden met RapidPro begonnen om onze leden van het HighTech Platform kennis te laten maken met prototyping en de mogelijkheden van 3d printen. Inmiddels is die markt volwassen aan het worden en zie je dat je 3D-maak technologieën niet meer op zichzelf kan beschouwen en ook zaken als model based design, scannen voor reverse engineering of inspectie of simulatie minstens zo belangrijk zijn. De sluitende business cases zijn er hier volop, wat overigens ook geldt voor andere technologieën als vacuümvormen of gieten. Want ook deze productiemethoden hebben onder invloed van digitalisering flinke vorderingen gemaakt. Dan past het niet meer om er een 3dp-jubileumfeestje van te maken.”

 

Heel veel scanners

Dat brengt ons meteen op een ander opvallend punt: waar komen ineens al die scanners vandaan? Want waar je in voorgaande edities nog struikelde over 3d-printers in allerlei soorten en maten, lijkt dat nu vooral het geval met de 3D-kopieerapparaten. Zo pakt Hexagon –-   flink uit met mobiele systemen  voor het inscannen van hele fabrieksvloeren, bijvoorbeeld voor augmented reality. Ook  vinden we er robotscanners of machines die helemaal ‘model based inspection’-ready zijn. En voor degene die het in de meetkamer nog met een 2D plotje moeten doen is er een tool die het meetprotocol inscant en – met een beetje hulp – aan het te meten werkstuk correleert. Verder valt EMS uit België op. Hun vaste opstelling gecombineerd met een dodecaëder (regelmatig veelvlak met vijfhoekjes)  vol laserscanners scant de MetraSCAN 3D in korte tijd hele complexe werkstukken voor reverse engineering. Dat is mogelijk voor werkstukken tot een grootte van 3,5 meter met een nauwkeurigheid van 0,064 mm. EN het leuke is dat de output geen puntenwolk, maar direct een STL file oplevert. Andere scannende exposanten waren onder andere Artec 3D, GOM Inspect en Geopoints 3D scanservice.

 

Voorspellen

Gevraagd of dat toename in rekencapaciteit, slimmere algoritmes en betere optica meer mogelijk maakt en dat scannerexposanten daarom meer kunnen laten zien, antwoordt Wessels bevestigend.  “Een andere reden is natuurlijk ook dat we in het Technishow jaar zitten en we daarom de metaalprinters grotendeels kwijt zijn. Maar de belangrijkste reden is denk ik de eerder genoemde verschuiving van prototyping en 3D printen naar digitale productie in zijn totaliteit.”
En dat laatste in natuurlijk niet zo raar. Ook RapidPro ontkomt niet aan de digitaliseringstsunamie met zijn slimme fabrieken en vergaande virtualisatie. Niet voor niets kocht Hexagon drie jaar terug het gerenommeerde simulatiesoftwarebedrijf MSC. Het wilde daarmee een sterkere digitale terugkoppeling kunnen bieden van metingen uit de productie terug richting design en simulatie. Over simulatie gesproken: uiteraard waren er ook weer voldoende Altair-berekeningen te zien. Op het gebied van topologieoptimalisatie – ook een soort simulatie – tot natuurlijk het in 2019 ingelijfde SimSolid waar we in Constructeur toen uitgebreid aandacht aan hebben gegeven. Het simuleren van  digitale tweeling om beter te voorspellen is big business in de digitale productie keten. Of de beste simulatiesoftware ter wereld had kunnen voorspellen dat RapidPro zo’n interessant jubileum jaar in het vooruitschiet had valt echter te betwijfelen.