Digital engineering: begint eer je bezint

27/07/2018

Door Liam van Koert

Volgens Jan Vestbjerg Koch, Global Head of Sales bij Lenze  maakt het nog niet eens zoveel uit waar je begint met digitalisering. Als je maar begint! Wie digitaliseert wordt snel op een onoverbrugbare voorsprong ten opzichte van de concurrent gezet. Hoe? Daarover schreef hij onlangs met een team een eerste whitepaper.


     

 

“Er is geen eenduidig beste antwoord op IIoT en digitaliseringsvraagstukken”,  weet Vestbjerg Koch uit inmiddels ruime ervaring. “Het maakt namelijk nogal wat uit wie je voor je hebt. Bij Lenze maken we daarom een duidelijk onderscheid tussen ‘device centric’ en ‘machine centric’ IIoT.  Onder ‘device centric’ IIoT verstaan we het online brengen van componenten in plants en fabrieken. We hebben diverse grote eindgebruiker klanten waar we met deze vorm van IIoT aan de slag zijn. Met OEM-klanten en machinebouwers hebben we het meestal over ‘machine centric’ IIoT en koppelen we hele machines of productielijnen met het internet. In beiden gevallen ontstaan nieuwe verdienmodellen door het ontsluiten en slim gebruiken van data. In beiden gevallen leidt dit tot niet te negeren concurrentievoordelen. Maar de manier waarop – dus of er bijvoorbeeld sprake is van push of pull van data en of deze in de cloud, edge of lokaal wordt verwerkt – is voor een OEM echt anders dan voor een eindgebruiker. Zo wil een machinebouwer remote storingen kunnen oplossen omdat dat veel tijd en geld bespaard. Natuurlijk wil een eindgebruiker geen storingen, maar hij wil ook iet het risico lopen dat hackers in een frequentieregelaar kunnen inbreken en de productie beïnvloeden. Het ontsluiten richting de cloud van metrics voor procesoptimalisatie en assetmanagement? Daar staat de slimme eindgebruiker echt wel voor open. Maar geen enkel bedrijf – ook de machinebouwer niet - wil natuurlijk dat hun intellectueel eigendom op straat komt te liggen.”

 

Van overdimensionering voorkomen naar asset management

Als voorbeeld van hoe concurrentievoordelen door digitalisering ontstaan noemt Vestbjerg Koch het oude Ford. Blijkbaar stuurde de Amerikaanse autobouwer ooit personeel naar de autosloop om te kijken welke bouten van hun afgeschreven auto’s stuk waren en welke het nog lang niet. Met die informatie kon vervolgens overdimensionering worden tegengegaan en aanzienlijk veel geld worden bespaard. “Tegenwoordig kan je door digitalisering precies monitoren hoe machines zich tijdens hun gehele levensduur gedragen. Er kan preciezer ontworpen worden en veiligheidsfactoren die soms wel 30 procent bedragen, kunnen omlaag. Dat bespaart flink op de productiekosten en levert een flink concurrentievoordeel op. Een volgende stap is natuurlijk dat op basis van die metingen ook voorspellingen kunnen worden gedaan over de resterende levensduur van productiemiddelen en onderdelen. Dit voorkomt onverwachte stilstanden en stroomlijnt het voorraadbeheer van reserveonderdelen. Voor de eindgebruiker betekent dit een hoger rendement en voor machinebouwer tal van nieuwe services die hij aan zijn klanten kan aanbieden.”

 

Van storingen oplossen naar optimalisatie

Als tweede digitale concurrentievoorbeeld noemt Vestbjerg Koch remote services. En ook hier zijn er voordelen voor zowel de machinebouwer als de eindgebruiker. “Als een machinebouwer een machine verkoopt moet hij natuurlijk garantie geven. Maar wist je dat je zo’n 80 procent van alle machinestoringen die in de garantieperiode plaatsvinden remote kunt oplossen? Wat een enorm concurrentievoordeel is het wanneer jouw mensen niet meer continue op pad zijn deze storingen op te lossen, maar bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe en betere machines. Nu hoor ik je denken: maar remote kan toch al lang? Kwestie van een doosje met een remote service installeren en klaar ben je, in theorie dan. Want hoe vaak gebeurt het niet dat juist wanneer de machine in storing is en je er op moet inloggen de verbinding eruit ligt? Wie serieus digitaliseert heeft een cloudverbinding en een managed network. Machines zijn continu online. Een logische vervolgstap is dan om de data te verzamelen te analyseren. Waarom is de OEE hier beter dan daar? Ineens begeef je je als machinebouwer in de consultancy business. Je leert de productie en producten van je klant nog beter kennen en maakt daardoor betere machines. Je correleert de machinedata steeds beter met events, en door de automatisering beland je in het domein van geavanceerde machine learning. Tot nu toe heb je nog nauwelijks geld uitgegeven. Maar wel heel veel bespaard en additionele business gerealiseerd. Een “no brainer” wat mij betreft.”

 

Stel het verplicht

Gevraagd wat te doen als de eindklant dit toch anders ziet en zijn data eigenlijk niet zo maar beschikbaar wil stellen is Vestbjerg Koch onvermurwbaar. “Natuurlijk ga je Coca Cola niet vragen hun recepten in de cloud te zetten. Maar voor wat betreft de gegevens die leiden tot proces- en productieoptimalisatie en moet je het gewoon als voldongen feit presenteren. Remote services als verplicht onderdeel van de machine. Zonder is geen optie. Net als bij sommige opties in een auto, gaan klanten het gebruiken, profiteren beetje bij beetje van steeds meer voordelen en kunnen uiteindelijk niet meer zonder. En de eindgebruikers die niet mee willen in de digitale transformatie? Die gaan het in de toekomst niet meer redden”.

 

Begin en leer

Ondanks de verschillen tussen ‘device centric’ en ‘machine centric’ digitaliseren, hebben beide disciplines één ding gemeen:  bedrijven moeten er nú mee aan de slag. “Niet het startpunt, maar de starttijd is belangrijk”, vindt Vestbjerg Koch. “Groei en technologische vorderingen verlopen exponentieel en wie nú begint kan snel ver op de concurrentie voorlopen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Als je nu niet begint, dan loop je dadelijk zo ver achterop dat het lastig wordt de achterstand nog in te halen.  Dus eigenlijk maakt niet uit waar je nu staat: begin. Ben ook bereid om fouten te maken. We winnen of leren. Verliezen is er niet bij. Dat is de instelling heb je nodig voor succesvol digitaliseren. Ik zou zeggen: Uber yourself before you get Kodak-ed.”

Download hier het whitepaper:

http://www.lenze.com/nl-nl/over-lenze/lenze-in-nederland/news/whitepaper/