Knowhow in een duopak

19/09/2014

Door Bart Driessen

Het Nederlandse CSI Control Systems is beroemd om haar alarm- en monitorsystemen in de maritieme- en offshoresector. Succes in deze markt vereist krachtige en betrouwbare hardware en een flinke dosis knowhow. Bachmann heeft beiden, wat de basis vormde voor een bijzondere samenwerking. Dit is in de markt niet onopgemerkt gebleven.


     

Alarm- en monitorsystemen voor maritieme- en offshoretoepassingen hebben diverse functies. Zo moet bijvoorbeeld het niveau van de ballasttanks van schepen goed in de gaten worden gehouden. En soms moeten er natuurlijk pompen en kleppen worden bediend, wat betekent dat ook het betrouwbaar functioneren van de aandrijving moet worden gegarandeerd. CSI heeft inmiddels al duizenden schepen met systemen uitgerust die dit soort zaken regelen. Sinds een jaar of twee doen ze dat dus met Bachmann spullen. En dat bevalt goed. “Ze zijn net zo betrouwbaar gebleken als hun componenten”, vindt Berry de Krieger, senior service engineer en mede-eigenaar van CSI.

Innovatieve modules
Bachmann levert voornamelijk I/O-modules. Deze worden gebruikt om een groot aantal sensoren en actuatoren in Vessel Management Systemen te integreren. “Het voornaamste aspect van ons partnerschap is dat de ontwikkeling van de modules in een zeer rap tempo gaat”, zegt Antoinette Willemsen, directeur business development van CSI. “Bachmann heeft de broodnodige knowhow en biedt telkens weer een nieuwe innovatieve oplossing. En ander groot pluspunt is dat ze alle relevante certificaten voor gebruik in de maritieme- en offshoresector leveren. Dat scheelt een hoop werk, wat voor een klein bedrijf als ons erg belangrijk is.”

Snel, robuust, betaalbaar
Ronald Epskamp weet als sectormanager maar al te goed hoe belangrijk deze certificaten zijn. “We hebben al meer dan 175 Bachmann-modules laten certificeren door DNV GL en andere certificeringsinstellingen. Dit is een absolute must om ze in te kunnen zetten voor kritische applicaties in de maritieme- en offshoresector.” Wat Berry de Krieger betreft is daarnaast vooral de snelheid van de I/O-modules een zegen. “De responstijd in het CSI-systeem is niet meer dan tien milliseconden. In het geval van een emergency shutdown van de hoofdmotor bijvoorbeeld, of wanneer een lager oververhit raakt, is dit extreem belangrijk. Op zo’n moment gaan nagenoeg tegelijkertijd diverse alarmen af. Om nu te kunnen reconstrueren welk event het eerste optrad en zo de root cause van de storing te achterhalen, is een snelle en nauwkeurige logging uiterst belangrijk. Alleen zo is het mogelijk om problemen snel en effectief op te lossen”, licht de ervaren engineer toe.

Niet onopgemerkt
De samenwerking tussen Bachmann en CSI is niet onopgemerkt gebleven. Croon Elektrotechniek, een bedrijf uit Rotterdam en één van Nederlands grootste installateurs van elektronica voor schepen, gebruikt het ‘Bachmann enabled’ CSI-systeem al. En het bevalt. “We zullen vanaf nu alleen nog maar de alarm- en monitorsystemen van CSI en Bachmann gebruiken”, bevestigt Piet Faasse, technisch manager Marine & Offshore bij Croon. Dit soort erkenning door de markt is ontzettend belangrijk voor de beide partners. “De marges in de scheepsbouw zijn heel erg klein. En alleen bedrijven die robuuste oplossingen voor een kleine prijs kunnen leveren worden in overweging genomen”, licht Antoinette Willemsen toe. “Door ons partnerschap zijn we beiden succesvol. Samenwerken op de lange termijn is dan ook vanzelfsprekend.”

 

CSI Control Systems is één van de 'founding fathers' van de huidige generatie alarm- en monitoringsystemen voor de scheepvaartindustrie. Haar portfolio bestaat uit meer dan 3,500 schepen in alle soorten en maten wereldwijd. Met een bewezen trackrecord van ruim 45 jaar kunnen zij zonder schroom zeggen, de professional te zijn in het vinden van praktische en flexibele oplossingen voor de schepen van haar klanten. CSI's expertise en uitgebreide technische kennis biedt garanties voor een 'full service point' voor control- en monitoringsystemen.