Rode knoop

01/10/2015

Door Liam van Koert

Een maatje van me zit redelijk dicht bij het IBM-vuur. Ik spreek hem geregeld. Maar afgelopen week kwam hij met iets fantastisch waar ik nog nooit van had gehoord: Node-Red, rode knoop in fout Nederlands. 


     


Het deed me een beetje denken aan LabView van National Instruments. Een grafische weergave van functieblokken, waarvan je met één magische swipe beweging de in- en outputs aan elkaar knoopt. TCP/IP, java scripts, hardware als Raspberry Pi of Arduino, het wordt allemaal ondersteund. Programmeren wordt als het rijgen van een ketting, waarbij uiteraard ook parallelle sporen mogelijk zijn. En de gebruikerskosten? Niets. Nouja, niets....je moest wel door zes pagina's registratie heen ploegen. Geen wonder dat ik er nog nooit van gehoord had. Maar blijkbaar heeft IBM inmiddels geleerd om naar de community te luisteren. In goed overleg met legal is registratie nu nog maar twee pagina's. Kijk dan registreer je je toch meteen?

De moraal van dit verhaal? De toekomst moet laagdrempelig en lean. Geen lange registratievelden, maar slim en veilig plug & play. De meeste developers die ik ken ontwikkelen deze toekomst met open source softwareblokken. Ze bouwen IoT-omgevingen voor de bestellende consument, die onvermijdelijk op uw productie zal gaan aansluiten. Misschien wel via apps als If this then that, waarmee iedereen met smartphone allerlei apps aan elkaar knoopt. If ik ben weer binnen mijn thuiswifibereik then doe Spotify en licht aan, post op facebook ‘Eindelijk thuis’ en bestel 3 pizza’s met extra olijven. Gevaarlijk misschien als Ziggoklanten omdat de periodiek wegvallende verbinding tot een aardig pizzaoverschot kan leiden, maar miljoenen gebruikers spelen al met dit soort concepten. En het aanbod voorgebakken if then koppelingen groeit dan ook met de dag.

Terug naar het ‘serieuzere’ NodeRed voor de developer. Ook hiervoor zijn er zijn legio uitontwikkelde bouwstenen die u kosteloos kunt gebruiken. En nee, opensource betekent niet per definitie niet robuust. Zelfs Microsoft heeft onlangs toegeven toch maar Linux te gebruiken. Ik zou wat dat betreft de rode knoop gewoon doorhakken: duik eens in de minder hippe, twee registratiepagina’s tellende IBM-wereld van Watson NodeRed. No if’’s, no buts.