In een nieuw licht

09/04/2014

Door Els van de Ven

Hoewel ver voor mijn tijd, heeft de Vision, Robotics en Mechatronics een rijke historie als het gaat om aandacht voor licht. De roots zijn dan ook te vinden in de visioncomponent van dit evenement: 13 jaar geleden organiseerde Mikrocentrum voor het eerste Vision Systems. Inmiddels zijn ook robotica en mechatronica aan het lijstje toegevoegd.


     

Een visionsysteem staat zelden op zichzelf en met de combinatie kunnen zeer krachtige en flexibele automatiseringsoplossingen worden gerealiseerd. Dit jaar doen we het anders. We gaan niets toevoegen, maar zoeken wel de samenwerking. En wel met een ander evenement dat Mikrocentrum al de nodige jaren onder haar hoede heeft: Fotonica. Want hoewel het echt twee aparte vakgebieden zijn, hebben met name vision en fotonica veel raakvlakken. En ook binnen de mechatronica speelt fotonica een steeds belangrijkere rol. Door beide evenementen gelijktijdig onder één dak te laten plaatsvinden, bieden we de bezoekers van beide evenementen wat extra’s. Aan de ene kant geven we de Fotonica-bezoeker een doorkijkje in de praktijk. Wat zijn de uitdagingen die er in de industrie spelen en hoe kan fotonica als enabler een helpende hand bieden? Andersom gaat die zelfde vlieger natuurlijk ook op. Wat zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van chips op basis van integrated fotonics en welke kansen liggen er hiermee in het verschiet?

Met de samenwerking hopen we de gebruikers op een vruchtbaar kruisbestuivingsspoor te zetten, zonder afbreuk te doen aan de identiteit van de afzonderlijke evenementen. Dit doen we door elke dag te beginnen met een plenaire lezing die voor beide doelgroepen belangrijk is. Ook loopt men gemakkelijk van de ene naar de andere beursvloer. Tegelijkertijd blijven alle succesvolle ingrediënten van Vision, Robotics & Mechatronics behouden. Een stevig lezingenprogramma met relevante praktijkvoorbeelden, een demoplein en natuurlijk RoboNed, dat ervoor heeft gekozen ook dit jaar weer van de partij te zijn. Ik hoop van harte dat dit laatste ook voor u geldt en we er samen in slagen een nieuw licht te schijnen op bestaande problematiek, voor uw jaarlijkse portie waardevolle nieuwe inzichten.

Els van de Ven is seminar manager bij Mikrocentrum