Kabels voor voedsel

08/09/2015

Door Liam van Koert

Wie voedsel produceert zal dit hygiënisch moeten doen. Voedselveiligheid is dan ook een van de belangrijkste items in de voedselverwerkende industrie. Maar kabels en toebehoren komen hierin nauwelijks aan bod. Volgens technische baas van Lapp, Georg Stawowy, komt hier gelukkig verandering in.


     

Het is weer tijd voor de jaarlijkse persreis met Lapp. Dit jaar naar de thuis zetel van de Duitse kabelfabrikant: Stuttgart. Kabels zijn van vele markten thuis, dus wordt er traditioneel één thema uitgelicht. Waren het vorig jaar nog de robots, dit jaar staan alle schijnwerpers op voedselverwerkende industrie gericht. Toeval is dat natuurlijk niet. Er is een hoop te winnen als het gaat om kabels in food. Bovendien ziet ook Lapp de sector als een belangrijke groeimarkt waar het prima een graantje van kan meepikken. 

Voedselvogelvlucht 
Voor Georg Stawowy is het zijn eerste voordracht als technische baas van Lapp. Hij heeft de voedselmarkt goed in het vizier. De grote thema’s als honger en de details en trends op productiegebied. “Wist je dat mensen al sinds de jaren veertig om de tafel zitten in een poging honger uit te bannen?”, start hij zijn betoog waarin hij zich ver van het moraalridderschap wil houden. “We zijn er natuurlijk nog lang niet. In 2014 waren er nog 795 miljoen mensen die honger leden. Maar wanneer je de veel grotere meerekent, dan hebben we het helemaal nog niet zo slecht gedaan. Het aantal vierkante meters om voedsel te verbouwen neemt per persoon af. Maar de opbrengst per vierkante meter blijft groeien door betere mest, sterkere gewassen en de inzet van bijvoorbeeld GPS. Het aantal beschikbare kilocalorieën in industrielanden is daarmee gestegen naar zo’n 3600 per dag, maar ook in ontwikkelingslanden is dit nu 2860 kcal per persoon. Het gevolg: er wordt een steeds kleiner gedeelte van het besteedbare inkomen aan voedsel wordt uitgegeven. En er komen nieuwe thema’s als eetgewoontes en duurzaamheid. Producenten moeten hierop inspelen. Elke regio heeft zijn eigen smaak en behoeften waarop moet worden ingespeeld. Processen moeten worden geoptimaliseerd, al dan niet met behulp van nieuwe technologie. En tot slot is er en hoop regelgeving. Op het gebied van voedselveiligheid, maar ook voor wat betreft handelsbeperkingen. De food & beverage is wat dat betreft een harde tak van sport. Ook in Duitsland, waar het met een omzet van 175 miljard euro de vierde sector is. Toch willen ons er graag in mengen, omdat we denken er wat te kunnen betekenen. We hebben ons als doel gesteld om in 2020 5% van de geraamde 2 miljard omzet uit de food & beverage te halen.”

ECOLAB certificaat
Met de uitgesproken ambitie kwam een uitdagende weg die moest worden afgelegd om daadwerkelijk met een sluitend kabel en wartel portfolio te komen. Het is productmanager Andreas Bauer die ons hier over mag bijpraten. “Natuurlijk hadden we al een behoorlijke productcatalogus voor dat we aan dit avontuur begonnen”, legt hij uit. “En nadat we alle eisen die in de food & beverage gelden goed in het visier hadden, zijn we eerst ons bestaande portfolio eens goed gaan bestuderen. Welke kabels zijn bijvoorbeeld al geschikt voor een grondige chemische reiniging, kunnen tegen palmolie en zijn gemaakt van voedselveilige materialen? Hebben we al wartels die in vorm en functie aan de regels voldoen? Vervolgens zijn we gaan optimaliseren certificeren. Het resultaat is een omvangrijk aantal kabels en toebehoren waar we mee denken echt wat te hebben toegevoegd aan wat er tot nu toe in de markt verkrijgbaar was.”
Bauer geeft diverse voorbeelden. “De ÖLFLEX ROBUST is de meest bestendige kabel in ons assortiment. Plantaardige oliën, dierlijke vetten, heet water of stoom, chemische reinigingsmiddelen, de kabel kan allemaal er prima tegen. Maar ook ÖLFLEX PUR en diverse datakabels kregen het ECOLAB certificaat, wat ook geldt voor de SILVYN FG beschermslangen van voedselveilig PVC en voedselveilige FLEXIMARK markeringen uit rvs ontwikkeld.” Als laatste showcase product laat Bauer een SKINTOP HYGIENIC rondgaan. De wartel is volledig van rvs en is zo vormgegeven dat hij heel goed reinigbaar is. Dat betekent geen randen en rare hoeken, maar alles netjes rond. Bovendien past alles zo precies dat er geen ruimtes zijn waar voedsel zich zou kunnen ophopen. En de afdichtingen? Die zijn gemaakt van foodgrade elastomeren. Bauer: “Deze wartel is uniek in zijn soort en de eerste die door het Weihenstephan Institute in Freisingen langs de nieuwe EHEDG-meetlat werd gelegd. Hij slaagde er met vlag en wimpel.”