Tankdaken inspecteren met drones

25/06/2024

Door Ad Spijkers

Exploitanten van tankterminals kunnen drones inzetten voor economische en betrouwbare inspecties van tankdaken.


     

Tankterminals bestaan doorgaans uit tientallen opslagtanks. Bij handmatige inspectie van tanks met drijvend dak beklimmen operators regelmatig tanks van 25 m hoog om de staat van het dak te controleren. Inspectie is een tijdrovend, vervelend en potentieel gevaarlijk proces dat vatbaar is voor menselijke fouten. Met drones kunnen eigenaren van tankterminals deze uitdaging overwinnen met een volledig automatische drone-inspectie-oplossing.

Veiliger en efficiënter

Energy Robotics in Darmstadt is aanbieder van door AI aangestuurde autonome inspectieoplossingen. Met deze oplossing kunnen operators overal geautomatiseerde inspectievluchten uitvoeren, zonder dat er piloten ter plaatse nodig zijn (BVLOS-goedgekeurd in de EU).

De drone voltooit acht uur aan vermoeiende handmatige tankinspecties in slechts dertig minuten. Hij kan op afstand worden bestuurd door operators en op geautomatiseerde vluchten worden gestuurd zonder dat aanwezigheid ter plaatse nodig is. Deze functie wordt mogelijk gemaakt door de Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) goedkeuring die Energy Robotics op meerdere locaties in Duitsland heeft bereikt.

Hiermee zijn operators verlost van fysiek veeleisende handmatige inspectierondes en kunnen zij zich concentreren op andere waardevolle taken. Op de lange termijn komt dit hun gezondheid ten goede, waardoor ze bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd in een betere fysieke conditie met pensioen kunnen gaan. Bovendien is de drone-oplossing economisch, waardoor eigenaren van tankparken binnen een jaar rendement op hun investering kunnen behalen.

Door AI aangestuurd

Wanneer een operator een geautomatiseerde vlucht uitvoert, stijgt de drone op vanaf zijn dockingstation. Vervolgens vliegt het luchtvaartuig zonder menselijke tussenkomst en legt nauwkeurig de gewenste inspectiegegevens vast. De drone voltooit zijn vluchtplan door automatisch in zijn dockingstation te landen en de verzamelde gegevens rechtstreeks naar de cloud te uploaden.

De geüploade gegevens worden vervolgens verwerkt door AI-toepassingen om bruikbare inzichten te leveren. Operators hoeven niet ter plaatse dronevluchten te observeren, batterijen te vervangen of geheugenkaarten op te halen voor toegang tot inspectiegegevens.

Tijdens automatische vluchten boven tankterminals maakt de drone kleur- en warmtebeelden met hoge resolutie om te controleren of de afdichting op het tankdak intact is, de aanwezigheid van regenwater te bewaken en de staat van de aardkabels te inspecteren. Deze beelden worden door AI-toepassingen in de cloud verwerkt om bijvoorbeeld de waterstanden op het dak nauwkeurig te detecteren.

Beproefde technologie

Eigenaren van activa kunnen ook robots gebruiken voor inspecties op de grond en hun robot- en dronespark beheren via één enkele interface. Shell heeft een dergelijke gemengde vloot ingezet op haar grootste locatie in Duitsland met behulp van de oplossing van Energy Robotics. De gemengde vloot van autonome inspectierobots en een drone zijn onderdeel van de innovatie- en digitaliseringsinspanningen. De verschillende specificaties van de afzonderlijke modellen geven het petrochemiebedrijf de flexibiliteit om veel inspectiepunten automatisch te inspecteren.

Regelmatige bewaking is voor exploitanten van cruciaal belang voor een veilige en efficiënte bedrijfsvoering van tankterminals. Handmatige inspectie is echter een vervelende taak waarvoor ervaren personeel nodig is. Met door AI gestuurde software kunnen drones en robots data verzamelen voor het onderhoud van bedrijfsmiddelen en voor efficiënte bedrijfsvoering.

Foto: PxHere