ABB stapt in SCARA-robots

25/01/2016

Door Liam van Koert

Op de valreep van 2015 kwam ABB Robotics met opmerkelijk nieuws: het bedrijf gaat SCARA-robots maken. Wat bewoog één van ‘s werelds grootste robotbouwers pas na veertig jaar in deze relatief kleine, specialistische en enigszins verzadigde robotmarkt te stappen?


     

ABB Robotics maakt veel robots. En dat al een behoorlijke poos. Nog niet zo lang geleden vierde het Zweedse bedrijf haar veertigjarige bestaan. Toen nog ASEA, stelde het bedrijf in 1974 de eerste elektrische robot ter wereld te werk. De vijfassige IRB 6 leek erg op de robotarmen die we vandaag overal aan het werk zien. Vijfentwintig jaar later kwam er een nieuw kid on the block: de IRB 340 FlexPicker. Deze lang gepatenteerde deltarobot had een wezenlijk andere kinematica en bleek een kampioen in snelle pick & place-toepassingen. Met beide robottypen, de articulated arm en delta, is menig productievloer geautomatiseerd, waarbij veruit de meeste toepassingen zijn afgedekt. 

YuMi
En toen kwam YuMi, een bijzondere co-robot voor ‘jou en mij’. Op de laatste Hannover Messe maakte deze tweearmige en inherent veilige robot zijn debuut. Als assistent met menselijke maat is hij zeer geschikt om zij aan zij met de mens te werken. De technische details hebben we al eerder uitvoerig beschreven. Maar het is vooral het toepassingsbereik dat in dit geval van belang is: YuMi is een ster in precieze assemblagetaken. En ABB wil met de hooggespecte co-robot onder andere de elektronica-industrie veroveren.

SCARA
SCARA staat voor Selective Compliance Articulated Robot Arm. In tegenstelling tot een vijf- of zesassige robotarm of een deltarobot bestaat het kinematisch model van een SCARA-robot uitsluitend uit de rotatie en translatie van drie parallelle verticale assen. SCARA-robots hebben een relatief klein werkbereik. Daar staat tegenover dat ze snel zijn, accuraat en een kleine footprint hebben. De door ABB ontwikkelde SCARA-robots, de IRB 910SC-familie, speelt op deze sterke punten in. Ze hebben een reikwijdte van 450, 550 of 650 millimeter en hebben ook met een payload van 6 kilogram een zeer hoge baannauwkeurigheid. Ze zijn snel en kunnen met hun IP54-beschermingsgraad prima in stoffige of natte omgevingen tewerkgesteld worden. In laboratoria bijvoorbeeld, of in de farma. Maar de echte inzet is natuurlijk de assemblage van kleine onderdelen. Want hoewel YuMi is bedoeld voor het zij aan zij werken met de mens, werkt hij ook perfect samen met een SCARA-robot. Dat ABB zich nu in de SCARA-markt mengt is dus zo’n gek idee nog niet. Ook niet na veertig jaar robotica.