Tue May 18 2021

05 18

'Hannover': geslaagde hybride beurs

19/04/2021

Door Ad Spijkers

Jaar na jaar is de Hannover Messe een belangrijke graadmeter voor de industrie. Dit jaar zelfs een dubbele, als hybride beurs.


     

Als puur digitaal evenement werd de beurs dit jaar een dubbele graadmeter. De Messe liet niet alleen de toekomst van de branche zien, maar gaf ook een vooruitblik op het aanbod van beurzen in de toekomst.

Ook de digitale editie van de Hannover Messe illustreerde de innovatiekracht van bedrijven uit de machinebouw, elektrotechniek en IT. Tegelijkertijd toonde het aan dat de vakbeurs van de toekomst hybride kan zijn. Organisator Deutsche Messe AG slaagde er samen met exposanten en partners in om de essentie van 's werelds belangrijkste industriële beurs te demonstreren. De beurs staat nog steeds voor innovatie, inspiratie en netwerken. Dat betekende dat thema's als kunstmatige intelligentie, 5G en duurzaamheid op de voorgrond stonden.

Succesvol maar geen vervanger

De digitale beurs werd geopend door bondskanselier Angela Merkel en Joko Widodo, president van de Republiek Indonesië. 90.000 geregistreerde deelnemers maakten kennis met de 10.500 producten en innovaties van de 1.800 exposanten. In het conferentieprogramma bespraken 1500 experts onderwerpen als Industrie 4.0, digitalisering van industriële processen, supply chain management, lichtgewicht constructies, waterstof en elektromobiliteit.

Dat bezoekersaantal is aanzienlijk lager dan tijdens de laatste fysieke beurs in 2019 (toen 215.000 bezoekers). Mensen willen mensen spreken, geen beeldschermen. De populariteit van de digitale Hannover Messe overtrof de verwachtingen van de organisatie.

Toch kan een digitale vakbeurs de magie van een fysiek evenement niet vervangen. Face-to-face technische discussies, concrete leads op stands, direct contact met producten en toevallige ontmoetingen kunnen immers leiden tot nieuwe zakelijke partnerschappen. "De kern van het interpersoonlijke ontbreekt gewoon", zegt Dr. Jochen Köckler, Vorstandsvorsitzender van de Deutschen Messe AG (foto).

Op de vijf dagen van de live-beurs genereerden de 90.000 deelnemers meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten- en productzoekopdracht. Daarnaast werden de nieuwe congres- en exposantenstromen ongeveer 140.000 keer bekeken. De organisatie spreekt dan ook van een in alle opzichten succesvolle test en use case. Ze wilde weten welke specifieke voordelen digitale formaten bieden voor de exposanten en bezoekers van de Hannover Messe.

De volgende stap

Vanaf heden zijn alle bijdragen op aanvraag beschikbaar. Ook het zoeken naar exposanten en producten blijft online. Deelnemers kunnen zich na de live beursweek blijven aanmelden en gebruik maken van het aanbod, maar ook per e-mail contact opnemen met exposanten en sprekers.

De volgende (hybride) Hannover Messe vindt plaats van 25 tot 29 april 2022. Partnerland is Portugal.

Foto: Hannover Messe