Sun Nov 28 2021

11 28

Metaalschuim maakt e-truck veiliger

15/05/2020

Door Ad Spijkers

Vrachtwagenfabrikant Scania gebruikt innovatieve metalen schuimbekleding voor de accu's van zijn vrachtwagens met elektrische aandrijving.


     

De technologie is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Fraunhofer-Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) in Chemnitz en Havel Metal Foam in Brandenburg an der Havel (bij Berlijn). De bekleding maakt elektrische aandrijvingen veiliger en milieuvriendelijker, omdat metaalschuim licht en bij een ongeval extreem stabiel is. Het maakt ook de temperatuurregeling eenvoudiger en is 100% recyclebaar. In een proef test Scania nu zijpanelen van aluminiumschuim op hun eigenschappen onder reële omstandigheden.

Het goederenverkeer zal ook in de toekomst voor een belangrijk deel via de snelwegen blijven plaatsvinden. Elektrische aandrijvingen kunnen een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheid van het milieu. In serieproductie kunnen de zijpanelen van Havel Metal Foam voor batterijen in elektrische voertuigen er voor zorgen dat meer vrachtwagens met goedkope en schone energie over de Europese wegen rijden.

Scania gebruikt deze zijpanelen voor batterijen om te testen hoe groot de efficiëntiewinst kan worden, vergeleken met conventionele panelen. In serie geproduceerd kan veel energie en geld worden bespaard. Tegelijkertijd zouden de panelen bijdragen tot meer veiligheid.

Metaalschuim

Havel baseert zijn producten op de eigenschappen van aluminiumschuim. Dit type lichtgewicht constructie voldoet aan de hoge eisen van moderne industriële producten. Metaalschuim is niet alleen licht maar ook stabiel, wat bijvoorbeeld batterijen beschermt bij een ongeval. Het maakt ook een betere temperatuurregeling mogelijk, wat de levensduur van batterijen verlengt. Metaalschuimproducten zijn aan het einde van hun levensduur honderd procent recyclebaar.

Om het schuim te produceren, wordt aluminiumpoeder gemengd met blaaspoeder en onder hoge druk geperst. Als dit halffabricaat vervolgens wordt verwarmd tot meer dan 600°V, wordt waterstof gevormd, waardoor het vloeibare aluminium gaat schuimen. Net als botten in de natuur is metaalschuim poreus en toch stabiel. Het is lichter dan water, kan naar wens worden gevormd, absorbeert trillingen, schokken en geluid, is temperatuurbestendig en schermt elektronische golven af.

De toepassingsgebieden van metaalschuim zijn breed. Ze variëren van auto- en scheepsbouw tot productie van railvoertuigen tot de bouwsector en moderne designtoepassingen.

Samenwerking met Fraunhofer IWU

Fraunhofer IWU werkt sinds 2014 samen met Havel Metal Foam. Het bedrijf was op zoek naar nieuwe productiemethoden om aan de hogere eisen van zijn klanten te voldoen. Bijzonder interessant was de door het instituut ontwikkelde metaalschuimtechnologie, die Havel sindsdien samen met Fraunhofer-IWU verder heeft ontwikkeld.

Dat de samenwerking tussen de Fraunhofer IWU en Havel Metal Foam duurzaam succesvol is, blijkt ook uit het feit dat het bedrijf met zijn metaalschuimtoepassingen in 2019 voor de tweede keer op rij de Brandenburger Innovation Award Metal ‹won. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken van de bondsstaat Brandenburg.

Foto: Havel Metal Foam