Mon May 29 2023

05 29

Slijprobot verandert plaatwerkindustrie

30/08/2022

Door Ad Spijkers

De EasyGrinder, de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot van Teqram in Zwolle, heeft een van de TechniShow Innovation Awards 2022 gewonnen.


     

Teqram is winnaar geworden van de TechniShow Innovation Awards 2022 in de categorie Flexibel Produceren. De jury constateerde dat oplossingen steeds toegankelijker worden. De EasyGrinder van Teqram past in dat plaatje. "Deze oplossing automatiseert slijpwerk dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap moet worden gedaan. Nu hanteert een robot diezelfde gereedschappen.

Opmerkelijk is vooral de toepassing van de zelf ontwikkelde vision-techniek. Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriƫle robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Een schoolvoorbeeld van flexibel produceren", aldus de jury.

Easy Grinder

Met de EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten volledig onbemand en automatisch nabewerkt. Deze onderscheidende robotoplossing zorgt voor een lagere kostprijs en een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De EasyGrinder maakt gebruik van het EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op kunstmatige intelligentie gebaseerde besturing. Dit vormt de basis om snijdelen volledig automatisch te kunnen hanteren en bewerken, zonder enige programmering.

De EasyEye herkent automatisch de pallets, stapels en producten. Op basis van een gekozen recept worden de producten onbemand bewerkt. Het verwijderen van slak, oxidehuid en lead-in en het slijpen, ontbramen en kanten breken of afronden verloopt geheel automatisch. De robot wisselt daarbij zelf zijn gereedschappen. Ook het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te verwerken gaat volledig autonoom.

Meer flexibiliteit, lagere kosten

De EasyGrinder is genomineerd in de categorie flexibel produceren. Hiervoor gelden de criteria dat een fabriek steeds andere producten moet kunnen maken met de kortst mogelijk doorlooptijd. Daarbij moeten zowel kleine series als enkelstuks geleverd kunnen worden.

Met het automatisch bewerken van enkelstuks zorgt de oplossing voor maximale flexibiliteit. Daarnaast wordt een constante hoge productkwaliteit en een voorspelbare output geleverd. Omdat de robot meer kracht kan leveren dan een slijptechnicus gaat de bewerkingssnelheid omhoog. Door het optimaal kunnen afstemmen van de bewerkingsparameters neemt het verbruik van schuur- en slijpmiddelen juist af. Ook dit resulteert in een lagere kostprijs per product.

Arbeidsomstandigheden

Door de hoge gewichten, grote krachten en het repeterende werk is het slijpen van snijdelen sterk belastend voor de slijptechnicus. Het hoge geluidsniveau en het wegvliegen van losse slakdelen vormen een extra belasting. Hierdoor wordt het vinden en behouden van vakmensen steeds moeilijker.

Met de EasyGrinder wordt de ergonomie rondom het slijpen sterk verbeterd. De slijptechnicus kan zijn kennis inzetten voor het optimaliseren van de procesparameters en de logistiek rondom de slijpcel. De robot doet het zware werk.

Teqram biedt behalve de EasyGrinder ook autonome robotoplossingen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straal-machines, bewerkingscentra en persen, en het uitpakken en sorteren voor lasersnijmachines. Met het modulaire EasyRobotics-concept maakt Teqram automatisering voor elk plaatwerkbedrijf eenvoudig.

Foto: Teqram