'Plug and play' kabelrups kan veel geld besparen

20/04/2021

Door Ad Spijkers

Kabelrupsen bestaan al enkele decennia en ze zijn steeds verder verfijnd en aangepast aan applicaties. Maar er kan tijdens bedrijf nog het nodige misgaan omdat tijdens de engineering onvoldoende aandacht is besteed aan de juiste keuze. Met readychain neemt Igus machinebouwers en eindgebruikers veel zorg uit handen.


     

 

Om de dynamiek van kabelrupsen te kunnen doorstaan, zijn aangepaste kabels nodig. Kabelleveranciers wilden niet in deze nichemarkt stappen, dus trok Igus zelf specialisten aan om ze te ontwikkelen. Met 1354 verschillende typen heeft het bedrijf in het zogeheten chainflex programma voor nagenoeg elke kabelrupstoepassing een oplossing beschikbaar.

De logische volgende stap was om complete, direct aan te sluiten energietoevoersystemen inclusief connectoren te leveren. Sebastiaan Koelewijn, Product Manager readycable & readychain: "Een belangrijke reden is dat Igus veel meer ervaring heeft met kabels en kabelrupsen dan de klant. Igus kan sneller, efficiënter en kwalitatief beter werken. Machinebouwers kunnen hun monteurs inzetten voor hun eigen kerncompetenties. Een 'plug and play' kabelrups is uiteraard duurder dan de som van alle losse componenten. Maar het bespaart een machinebouwer veel tijd en hij krijgt een kwalitatief goed en 100% getest product."

Krachtenspel

Het is van belang dat er een goede verdeling wordt gemaakt binnen de kabelrups, mechanisch en elektrisch. Heel wat kabelrupsen (en kabelgoten) zijn (optisch gezien) een chaos en dat maakt ze gevoelig voor EMC-problemen. Een encoder- of sensorkabel leg je liefst niet pal naast een zware motorkabel.

In een kabelrups heeft een kabel niet de vrijheid om zijn eigen radius te bepalen. Tijdens de verplaatsing van de rups heb je altijd ergens een geforceerde buigradius vanuit de rups op de kabel. De kabels van Igus zijn daar op berekend. Ze bevatten iets meer koper en zijn daardoor ook wat duurder, maar ze hebben door hun opbouw een veel langere levensduur.

Binnen het programma van Igus zijn er verschillende kabelkwaliteiten. In de basis bepalen het kabeltype en de diameter van de kabel wat de toegestane buigradius is. Voor de lichtere kabels is dat 15xd (vijftien keer de buitendiameter). De hoogste kwaliteit kabels hebben een andere opbouw en kunnen een minimale buigradius van 4xd aan.

Installatie

Igus adviseert klanten om bij de engineering en assemblage rekening te houden met toekomstige uitbreidingen. Om extra kabels toe te voegen, zijn veel rupsen te openen, maar het kan ook mogelijk of noodzakelijk zijn dat een kabel van begin tot eind door de kabelrups wordt gevoerd. Een aantal van Igus kabelrupsen is volledig modulair opgebouwd.

Het bedrijf biedt een groot aantal verschillende dwarsverbinders aan, zodat klanten de hele kabelrups breder kunnen maken en ruimte creëren voor nieuwe kabels. Dat moet dan wel over de hele lengte van de kabelrups, dus dat kost tijd.

De volledige tekst vindt u in de april 2021 editie en op de website van Products4Engineers.

Foto: Igus