Intelligente processen voor laserreiniging

07/04/2021

Door Ad Spijkers

Een nieuwe onderzoeksgroep onder leiding van de Technische Universität Ilmenau gaat in het Thüringer Zentrum für Maschinenbau (ook in Ilmenau) innovatieve reinigingsmethoden tijdens het productieproces ontwikkelen.


     

In het project werken onderzoekers van de TU Ilmenau, de Hochschule Schmalkalden (in de gelijknamige plaats, westelijk van Ilmenau) en de Ernst-Abbe-Hochschule Jena samen. Ze onderzoeken hoe vervuiling op metalen en niet-metalen oppervlakken van componenten die tijdens het fabricageproces ontstaan, kan worden gereinigd met behulp van laserstralen. Dit zal de industrie helpen om aanzienlijke kosten te besparen.

Als componenten van metaal, kunststof en glas aan het einde van het productieproces moeten worden geverfd of verzinkt, moeten de oppervlakken absoluut schoon zijn. Materiaalresten die tijdens de productie achterblijven (oliën, vetten, schimmelreinigers of kalkaanslag) zouden tot fouten kunnen leiden. Tot dusverre worden vervuilde componenten ofwel tegen hoge kosten opnieuw bewerkt of volledig uitgesorteerd.

De nieuwe onderzoeksgroep RessFBBM (Ressourceneffiziente Beobachtung und Lasermaterialbearbeitung von Oberflächen durch multimodale Datenerfassung und intelligente Datenverarbeitung) gaat een proces ontwikkelen waarmee aan het einde van het productieproces componenten kunnen worden gereinigd met een laserstraal. Het minimaliseren van nabewerking en schrootproducten zal de productie helpen om aanzienlijke kosten te besparen.

Omdat vervuiling vaak slechts plaatselijk beperkt is of onregelmatig voorkomt, ontwikkelen de onderzoekers hun eigen multispectrale, op beeld gebaseerde sensoren. De signalen hieruit worden verwerkt met behulp van machine learning methoden, oftewel kunstmatige intelligentie. In tegenstelling tot de voorheen toegepaste natchemische reiniging vermijdt het contactloze proces het gebruik van gevaarlijke stoffen. De nieuwe methode is ook toepasbaar in gevoelige industriële ruimtes, bijvoorbeeld in cleanrooms.

Foto: Thüringer Zentrum für Maschinenbau / ari