EU-samenwerking in AI voor robots

20/09/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe samenwerking combineert kennis van toonaangevende laboratoria op het gebied van AI en robotica.


     

Maar liefst 33 partners uit heel Europa bundelen zich in een netwerk voor het beste in kunstmatige intelligentie (AI) voor robots. Het doel van euROBIN is om ideeën over de hele linie te delen en ervoor te zorgen dat Europa kan concurreren in de wereldwijde AI-race.

Het is de enige Europese samenwerking met een focus op kunstmatige intelligentie voor robots die door de EU wordt gefinancierd. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie voor robots, ideeën uit te wisselen over de landsgrenzen heen. Ook wil de EU en status als leider in het veld te behouden, zodat Europa in de toekomst wereldwijd kan concurreren en een aantal van de uitdagingen kan oplossen die verdere ontwikkeling kunnen blokkeren en uitvoering.

AI en robots

Kunstmatige intelligentie kan een beslissende factor worden in veel verschillende domeinen om te slagen met robots. Daarom is het belangrijk dat de diverse Europese landen deelnemen aan euROBIN, een samenwerking tussen de toonaangevende kennisinstellingen in Europa op het gebied van AI en robots.

Een van de participanten is het Teknologisk Institut in Denemarken. "We zijn er trots op dat het voorstel dat we samen met de andere partners hebben ingediend, is gekozen. Het wordt nu ondersteund door de EU, omdat het kan helpen de Deense positie binnen robots te behouden en te versterken. Door deel te nemen aan euROBIN maken we de belangrijkste kennis over robots en kunstmatige intelligentie toegankelijker voor Deense bedrijven", aldus Kurt Nielsen, hoofd technologie van het Deense instituut.

Bundeling van krachten

De komende jaren zal euROBIN een verenigd platform voor onderzoek en ontwikkeling opzetten, met als doel om gezamenlijk significante wetenschappelijke vooruitgang te boeken in op AI gebaseerde robottechnologie en om de wetenschappelijke roboticagemeenschap in Europa te versterken. De 33 partners, verspreid over veertien landen, hebben in totaal 12,5 miljoen euro gekregen van de EU en Zwitserland.

Met een focus op samenwerking en het delen van ervaringen en onderzoek, is euROBIN Europa's antwoord hoe leiders te blijven op het gebied van robotica in de mondiale context. Krachten bundelen kan absoluut bepalend zijn voor de internationale concurrentiekracht en de toekomst.

Behalve universiteiten en onderzoeksinstituten neemt ook een aantal bedrijven deel aan het project. Tot de deelnemers behoren onder meer het Deutsches Zentrum für Luft - und Raumfahrt (DLR), het Karlsruher Institut für Technologie (KIT), het Institut National de Recherche en Sciences et Technologie du Numerique (Inria), het Interuniversitair Micro-electronica Centrum (Imec), de Technische Universität München (TUM), Universiteit Twente, het Fraunhofer Institut, Asti Mobile Robotics, DHL Express Spain, PAL Robotics, Volkswagen en Siemens.

Foto: Teknologisk Institut