PLC-fabrikant stap in machinevision

02/11/2017

Door Liam van Koert

Al enkele jaren werkt B&R Automation uit Oostenrijk – dat onlangs door ABB werd ingelijfd – nauw samen met visionleveranciers. Het industrie 4.0 tijdperk vraagt namelijk om zichzelf aanpassende machines die door producten zelf worden aangestuurd. En hiervoor heb je goede ogen nodig. Wat je ook nodig hebt? Een naadloze integratie van vision- en machinebesturing. En hier schort het volgens B&R nog te vaak. Dus hebben ze besloten om zelf een smartcameraplatform te ontwikkelen dat native Powerlink praat.


     

 

Volgens bedrijfsleider Hans Wimmer is er vandaag niets op de markt, dat vergelijkbaar is met wat B&R tijdens de komende SPS IPC Drives in Neurenberg zal laten zien: een echt geïntegreerde visionoplossing. Tijdens een persconferentie voorafgaand aan de beurs laat hij weten: “Echte Industrie 4.0 ga je zonder visiontechnologie gewoonweg niet voor elkaar krijgen. Je hebt het nodig om de kwaliteit en de productiviteit van moderne machines en installaties te waarborgen. Maar er is een probleem. Machineautomatisering en machinevision zijn twee aparte werelden die letterlijk niet dezelfde taal spreken.  Wij willen deze naadloos samenbrengen.”


Automation Studion

Nu is het integratiethema geenszins nieuw voor B&R. “We hebben al heel wat afstanden geslecht als het om de integratie met machinebesturingen gaat. De integratie van CNC en robotica bijvoorbeeld. Of machineveiligheid en webgebaseerde machinevisualisering. Die kunnen allemaal vanuit éénzelfde intuïtieve omgeving worden ingericht, zonder dat er speciale engineering tools of lastige programmeertalen nodig zijn. Alles loopt via Automation Studio, waarbij in alle gevallen extreem korte reactie en cyclustijden gegarandeerd zijn voor de best mogelijke synchronisatie. Ook dat is een voorwaarde voor 4.0.”


In eigen hand

Wil je een vergelijkbare performance met vision kunnen garanderen, dan zal volgens Wimmer ook in dat geval een verre integratie noodzakelijk zijn. En hoewel in het verleden is gepoogd dit te bereiken met hardware van derden, krijgt B&R het naar eigen zeggen niet gerijmd als niet alle onderdelen van de vision- én machinebesturingsketen in eigen hand worden gehouden. “We zullen zowel de smart camera’s als de belichting en bijbehorende software leveren. En uiteraard zal de hele visionapplicatie, inclusief beeldaquisitie en triggers voor de lichtaansturing rechtstreeks met Automation Studio in de machine geïntegreerd worden. Zo loopt ook vision perfect in de pas, wat nodig is om ‘on the fly’ productwisselingen door te kunnen voeren en volledig synchroon parameters aan te passen.”

 

Onthulling in Neurenberg

Wie wel oren heeft naar geïntegreerde machinevision van B&R zal nog even geduld moeten hebben. Want hoewel een en ander eind november live in Neurenberg te zien zal zijn, wordt er in 2018 nog volop proefgedraaid. En dat moet ook wel: maar liefst 70 procent van de machinevisionmarkt wil B&R met hun smartcameraplatform kunnen afdekken. Dus niet alleen het lezen van bar- en QR-codes, maar ook de lastigere embedded en PC-gebaseerde vision. Of dit lukt is lastig te zeggen. Want hoewel men het niet over één camera, maar over een platform heeft, waarbij verschillende beeldsensorconfiguraties gekozen kunnen worden (dat geldt overigens niet voor de lens), laat de visionproducent in spé niets los over de specificaties. 3D en hyperspectraal?  Dat beloofd de automatiseerder niet te gaan doen. Wat wel? Daarvoor moeten we echt naar Neurenberg.