Sun Jun 20 2021

06 20

Automatisering kleinere reeksen producten

07/05/2021

Door Yves De Groote

Hoe kun je de productie van ook kleinere reeksen voedingsmiddelen efficiënt automatiseren? Sirris kan voedingsbedrijven bij dit soort vraagstukken ondersteunen.  


     

Sirris is het collectief centrum van en voor de Belgische technologische industrie. Het centrum ondersteunt bedrijven bij de juiste technologische keuzes voor een duurzame economische groei. Vijf op de zes van de projecten binnen het programma 'Smart and Digital Factory' van Sirris zijn maakbedrijven. Voedingsbedrijven komen bij Sirris vooral terecht met vragen over de afwerken en verpakken van producten. Bij het bezoeken van een voedingsbedrijf vragen de Sirris experten zich af welk processtappen zinvol geautomatiseerd van gedigitaliseerd kunnen worden, zoals het decoreren van pralines, het sorteren van uien, maar ook het verpakken van producten. "Aan de transportbanden staan vaak veel medewerkers die dezelfde handelingen blijven doen. Dit is vaak saai en belastend." Operators worden volgens de programmamanager Bart Verlinden idealiter ingezet voor waardetoevoegende activiteiten. "Activiteiten die zinvol geautomatiseerd kunnen worden, moeten geautomatiseerd worden, zonder de operator uit het oog te verliezen natuurlijk."

Uitdagingen

De voedingsindustrie en de maakindustrie staan hier volgens hem voor dezelfde uitdagingen, waarbij de verschuiving van 'massaproductie' naar 'maatwerkproductie' plaatsvindt: kleinere partijen, meer wisselingen in de productie en nieuwe instellingen van de machines in een productielijn. "De automatiseringen van de productie van kleinere reeksen zijn door de variatie niet vanzelfsprekend met naam omdat de inspanningen voor het programmeren van de robot, de wisselen van de grijpers, aan- en afvoer van de materialen vaak niet in verhouding is tot de productietijd", aldus Verlinden. Technologie, automatisering en voeding zijn drie werelden die gecombineerd moeten worden. "Dit vereist specifieke expertise. De man die de goederen verpakt kan de robot niet programmeren en ook de man die de laptops en desktops beheert, heeft hier niet het juiste profiel voor."

Operator 4.0

Samenwerking met derde partijen is belangrijk. De programmamanager verwijst naar het vorig jaar afgeronde Colrobfood-project en het Operator 4.0-project dat Flanders' Food halverwege 2020 en waar Sirris een van de partners van is. "Een aantal jaar geleden zijn we begonnen met het starten van projecten voor de maakindustrie. Deze ervaringen willen we graag delen met de voedingsbedrijven". Onderdeel van het Colrobfood project was de fysieke ondersteuning van operatoren bij de uitvoering van repetitieve, belastende van weinig waarde-toevoegende genomen door middel van collaboratieve robots.