Twaalfde editie Engineering Event Safety

01/11/2022

Door Ad Spijkers

Er gebeuren nog te veel ongelukken op de werkvloer. Om ze te voorkomen is behalve kennis een gestructureerde aanpak nodig.


     

Op woensdag 30 november 2022 vindt in 1931 Congrescentrum in 's-Hertogenbosch de twaalfde editie plaats van het Engineering Event Safety, ook wel bekend als het Safety Event. Het programma omvat plenaire sessies, learnshops en de inmiddels zeer gewaardeerde sessies met Safety doctors, die alle met veiligheid samenhangende vragen beantwoorden. Het programma biedt bovendien genoeg mogelijkheden om op de informatiemarkt in contact te komen met vakgenoten, fabrikanten en toeleveranciers.

Programma

De dag wordt geopend met een plenaire sessie, die wordt verzorgd door Dr. Ming Yang, Assistant Professor of Safety and Security Science aan de TU Delft. Zijn groep heeft een project uitgevoerd over de waarde van veiligheid om inzicht te krijgen in de waarden die worden gehanteerd in het kader van veiligheid. De presentatie bespreekt de belangrijkste bevindingen van het project en nodigt mensen ook uit om in de veiligheidspraktijk over te stappen van op risico's gebaseerd naar op veerkracht gebaseerd denken.

Een van de learnshops gaat specifiek over veiligheid rondom robotica. In deze lezing nemen Erwin Rodenburgh en Wim Buysse van ABB de aanwezigen mee in de wereld van robots in industriële omgevingen. Geen enkele installatie is hetzelfde en ook de producten die verwerkt worden kunnen gevaarlijk zijn. De robotarm of besturingskast kan op een moeilijk bereikbare plaats staan of in een omgeving die heel warm of koud is. Door het delen van ervaringen willen de sprekers laten zien hoe ABB omgaat met onvoorziene omstandigheden bij eindklanten met betrekking tot machineveiligheid. Ook geven ze praktische tips voor het verhogen hiervan.

Doelgroep

Het evenement richt zich op een brede groep van functionarissen, om de eenvoudige reden dat veel mensen en partijen op een of andere manier verantwoordelijk of betrokken zijn bij veiligheid op de werkvloer in al zijn facetten. De organisatie noemt daarbij

 • Machinefabrikanten
 • Ontwerpers en constructeurs
 • Arbo-, milieu- en veiligheidsmanagers en -technici
 • Projectmanagers
 • Technisch managers
 • Kwaliteitsfunctionarissen
 • Gebruikers
 • Installatiebedrijven
 • Machineparkbeheerders
 • Onderhouds- en servicemanagers en -technici
 • Werktuigbouwkundigen en elektrotechnici

Toegang

Het evenement wordt georganiseerd door Mybusinessmedia in Deventer, uitgever van een aantal titels op het gebied van technologie. Het Safety Event is een initiatief van de bladen Constructeur en Aandrijven & Besturen en de on-line titel Engineers Online. Toegang is gratis voor abonnees van een van de bladen van deze uitgever. Studenten en docenten moeten € 50 overmaken. Houders van een proefabonnement, leden van KIvI en relaties van de partners van de organisatie betalen € 99. Behoort u niet tot deze groepen, dan moet u € 150 overmaken.

Voor lezers van Robot Magazine geldt een speciale korting. De eerste tien mensen die zich via dit medium aanmelden, krijgen gratis toegang. Wie daarvoor te laat is, betaalt € 99 in plaats van € 150. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Mybusinessmedia, onder vermelding van bedrijf, voor- en achternaam, adresgegevens, e-mailadres en 'Aanmelding via Robot Magazine'.

Foto: Mybusiness Media