Gevoelige magnetometer

27/06/2016

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van de Universität Siegen hebben een magnetometer ontwikkeld, die nog gevoeliger metingen dan tot nu toe mogelijk maakt.


     

Onderzoekers van de Lehrstuhl für Experimentelle Quantenoptik hebben, in samenwerking met onderzoekers uit Ulm en Jerusalem, een nieuwe methode voor een ultragevoelige magnetometer ontwikkeld. Ze toonden aan dat met deze methode gevoeliger metingen dan tot nu toe mogelijk zijn met een enkele atoom als sensor. Magnetische velden kunnen hierdoor nauwkeuriger worden onderzocht.

Gevoelige magnetometer

Precisiemetingen spelen vaak een beslissende rol bij nieuwe ontdekkingen in de natuurwetenschappen. Vandaag de dag is de meting van elektromagnetische velden met extreme gevoeligheid in verschillende deeldisciplines van de natuurkunde en ook in de Life Sciences bijzonder belangrijk. Maar het frequentierbereik van gangbare magnetometers is begrensd, terwijl ze het laten afweten buiten een speciaal beschermde en gekoelde omgeving.

De magnetometer van de onderzoekers uit Siegen daarentegen kan in een tot nu toe ongekend breed frequentiespectrum werken en is robuust ten opzichte van magnetische storingen die bij andere methoden de gevoeligheid van de sensor kunnen beperken. De gevoeligheid van de nieuwe methode ligt dicht bij een grens die de kwantummechanica beschrijft.

Het nieuwe concept moet bijvoorbeeld overdraagbaar zijn op reeds bestaande magneetveldsensoren die in de Life Sciences voor het onderzoek naar de functie van cellen of eiwitmoleculen worden gebruikt. Deze sensoren zouden dankzij de nieuwe methoden nog gevoeliger kunnen meten.