UTS toont hersen-interface-technologie

13/08/2021

Door Ad Spijkers

Gebruikers kunnen een robotvoertuig op afstand besturen met behulp van 'hersengolven'.


     

De University of Technology Sydney (UTS) liet op de Army Robotics Expo in Brisbane zien hoe gebruikers een robotvoertuig op afstand kunnen besturen met behulp van 'hersengolven'. Dit zijn elektrische signalen die worden gegenereerd door gecoördineerde activiteit van neuronen in de hersenen.

Op de militaire tentoonstelling hebben defensiepersoneel en deelnemers uit het bedrijfsleven en de academische wereld met eigen ogen gezien hoe dat gebeurde. Medewerkers van UTS toonden robotapparaten die in de evenementenruimte bewogen zonder dat de gebruikers hun handen gebruikten. In plaats daarvan werd de gewenste robotbeweging gecommuniceerd via fysiologische sensoren die elektrische hersensignalen detecteerden en decodeerden en deze signalen naar het apparaat stuurden.

Grafeen

De UTS ontwikkelde voor dit project innovatieve sensoren die gebruik maken van grafeen. Dit wordt ingebed in silicium wafers om een materiaal te creëren dat veerkrachtig, biocompatibel en geleidend is voor een beter langdurig contact met de menselijke huid. Het projectteam heeft zich verdiept in de factoren die grafeen geschikt maken voor technologieën die op de huid worden gedragen in het brede scala van klimaten en omgevingen die in het leger voorkomen.

Ook ontwikkelde de universiteit de draagbare elektronica en kunstmatige intelligentie-algoritmen voor het decoderen van de hersensignalen en het besturen van een robotapparaat. Op de Expo werd een glazen scherm gebruikt om navigatie-informatie van de robot weer te geven, maar dit kan ook worden overgebracht naar draagbare voorwerpen zoals een bril of een helmvizier.

Momenteel gebruiken mensen aanraking om telefoons en tablets te bedienen. In de toekomst zullen sensoren worden ingebouwd in voorwerpen die hersensignalen kunnen detecteren en met behulp van gedachten kunnen communiceren met computers en slimme apparaten.

Niet alleen voor defensie

Het project is gericht op het opbouwen van de capaciteit van onze defensiemacht en onze high-tech industrieën en banen, waarbij de innovatieve technologie potentiële commerciële toepassingen heeft in meerdere sectoren. Maar behalve voor defensietoepassingen heeft deze draagbare technologie die aan de UTS wordt ontwikkeld een aanzienlijk potentieel voor mensen met een handicap. Het zou veel aspecten van het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken, zoals het besturen van een rolstoel of het bedienen van protheses.

Het huidige project begon in 2020 en moet in 2022 worden afgerond. Het bouwt voort op UTS-onderzoek in AI, robotica en innovatieve materialen.

Foto: screenshot video UTS