Internationaal journaille in Berlijn

06/02/2015

Door Bart Driessen

De Hannover Messe denkt wel na over locatiekeuze. Haar internationale persconferentie werd dit jaar midden in Berlijn gehouden, op spuugafstand van de plaats waar 25 jaar geleden nog de Berlijnse muur stond.


     

Op de puinhopen van het verleden staan nu glanzende architectonische monsters en huist de machtigste regering van Europa. Meer dan 60 journalisten uit 20 landen lieten zich daar bijpraten in een voormalige elektriciteitscentrale over de komende Hannover Messe, Industrie 4.0 en India als partnerland.

Over de toespraak van de grote baas van de Deutsche Messe, Jochen Kockler, kunnen we kort zijn. Veel van wat hij vertelde was al de week daarvoor door Marc Siemering in Amsterdam verteld. Industrie 4.0 wordt ook serieus genomen in de VS, maar net zo goed in China. Europa kan hier dus niet aan ontkomen. Dat hoeven we hier niet nog een keer te herhalen. Nieuw was het verhaal van Johann Hofmann van Machinefabriek Rheinhausen over Industrie 4.0. Centrale boodschap: Industriële bedrijven moeten als een speer zorgen dat al hun applicaties op MES-niveau transparant gemaakt worden. Het is nu nog een ratjetoe van heterogene applicaties die allemaal los van elkaar staan. Binnen Machinefabriek Rheinhausen is daarvoor een oplossing ontwikkeld waarmee op basis van IT-standaards alle relevante data beschikbaar worden gemaakt aan andere applicaties binnen de automatiseringspiramide.

Was vorig jaar Nederland nog bijzonder succesvol als partnerland (dit jaar zijn er zelfs nog meer Oranje exposanten dan vorig jaar), in 2015 moet India het zien te maken. India behoort tot de BRIC-landen en is met 1,2 miljard inwoners wel de allergrootste democratie ter wereld. Dankzij het aantreden van de nieuwe minister-president Modi kan het buitenland er van op aan dat nu de internationale handel een stuk makkelijker zal verlopen. dat was althans de boodschap die de ambassadeur van India, Vijay Gokhale, het verzamelde journaille voorhield. Bedrijven uit het westen krijgen voortaan makkelijker toegang en omgekeerd zullen Indiërs ook steeds actiever worden in de rijkere regio's. Denk maar aan producten als software, staalindustrie, automotive en chemie. Eigenaardig was wel dat de presentatie van de ambassadeur verpakt was in iets dat aan een leeuw deed denken. Of was het juist een leeuw? Een journalist vroeg de ambassadeur tijdens het vragenrondje waarom niet gekozen was voor een tijger, waarop zich een zeer warrige discussie ontspon over de betekenis van wilde dieren in een zich industrialiserende samenleving. Heel bijzonder.