Het wordt makkelijker om plantaardig te eten .

30/10/2023

Door Yves De Groote

1 november is World Vegan Day. Plantaardige voeding maakt meer en meer zijn opmars, het wordt makkelijker om plantaardig te eten. Maar waarom is dit volgens ProVeg eigenlijk zo belangrijk? 


     

Plantaardig eten is ongelofelijk veelzijdig. Er gaat een nieuwe wereld voor je open waarin je nieuwe ingrediënten ontdekt en kan experimenteren met smaken, gerechten en kooktechnieken. Je leert ook andere, niet-Westerse, keukens kennen die al vaker gebruik maken van plantaardige ingrediënten.  

Goed voor jouw lichaam

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Veel welvaartsziekten worden namelijk gelinkt aan huidige westerse eetgewoontes met te veel dierlijke producten en te weinig groenten en fruit. Zo tonen recente onderzoeken aan dat plantaardige voeding een positieve impact kan hebben bij onder andere diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. 

… én de planeet

Meer plantaardig eten is een van de meest impactvolle acties die je kan ondernemen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 30% van alle broeikasgassen die de mens uitstoot. Daarvan stoot de veehouderij minstens de helft uit. Door plantaardig te eten bespaar je bovendien meer dan 1300 liter water per dag! Dat zijn meer dan tien badkuipen vol, of genoeg om maar liefst drie uur lang een douche te nemen. 

Een eerlijke wereld 

Een voordeel van plantaardige voeding dat soms minder voor de hand ligt, is dat je zo bijdraagt aan een eerlijke en efficiënte voedselverdeling in de wereld. Plantaardige voeding heeft minder grondstoffen nodig en is minder belastend voor de planeet. Dat betekent dat we er meer van kunnen produceren op een verantwoorde manier dan van dierlijke voeding. Zo zorgen we voor een eerlijke voedselverdeling en een wereld waarin iedereen voldoende eten heeft.

Je redt er levens mee

Elke Belg eet gemiddeld 1800 dieren in zijn leven, deze komen meestal uit de intensieve veehouderij. Door plantaardig te eten, red je dus dierenlevens en je zorgt dat het aantal dieren dat in deze omstandigheden leven afneemt. Dankzij het stijgende aanbod voor vlees- en zuivelvervangers is het tegenwoordig veel makkelijker om te kiezen voor plantaardige producten die goed zijn voor mens én dier.