Sun Nov 28 2021

11 28

Intelligente sensoren voor veiliger verkeer

16/12/2020

Door Ad Spijkers

Verkeerde belading van een voertuig is vaak niet alleen de oorzaak van ongevallen, maar kan ook gevolgen hebben voor het brandstofverbruik, slijtagedelen of de weg. Aan oplossingen wordt gewerkt.


     

Het gezamenlijke project CargoTrailSense onder leiding van de Fachhochschule Dortmund heeft tot doel de situatie te verbeteren met intelligente sensoren en innovatieve meetmethoden. De doelstellingen van het project zijn om de veiligheid van het wegverkeer te vergroten, de belasting op de wegen te verminderen en de wegeninfrastructuur te meten. In maart 2021 zal het projectteam een eerste vrachtwagen voorzien van sensoren die gegevens over gewichten, drukken en wegkoersen verzamelen en problematische omstandigheden bepalen. Dit omvat naast de karakteristieke waarden voor de verdeling van de last ook belastingen van assen, remmen, wiellagers en banden.

Bovendien moeten de sensoren zicht hebben op de toestand van de weg; een deel van deze gegevens wordt in een speciale database ingevoerd. De resultaten zullen later dienen om te waarschuwen voor defecten of onjuiste belasting.

Infrastructuur

Behalve bepaling van de effecten van de belasting op de lastverdeling van de trailers behoren wegenonderhoud en de bijbehorende omleidingen tot de totale omvang van de mogelijke dienstverlening. CargoTrailSense wil bewijzen dat het ook mogelijk moet zijn om conclusies te trekken over de belasting van de infrastructuur. Voor de onderzoekers verenigt het project de vraagstukken van digitalisering van logistiek en verhoogt het de veiligheid voor iedereen die bij het verkeer is betrokken is. Projectpartners zijn, behalve Fachhochschule Dortmund, Impaqed Products in Twello, Log4-Consult in Lünen, Stadthafen Lünen, EWT Schifffahrtgesellschaft in Duisburg en Krause-Transporte in Leipzig.

Gezamenlijk willen de partijen om te vervoeren goederen over water, weg en spoor optimaal positioneren op basis van hun gewicht. De geplande routes houden rekening met een grote verscheidenheid aan infrastructuren, havenfaciliteiten, bouwplaatsen, stads-, regionale en provinciale wegen en snelwegen. Volgens Log4-Consult is het project een digitale doorontwikkeling van rijtuigen op weg naar (gedeeltelijk) autonoom rijden. Daarnaast worden in het project rekenmodellen gemaakt voor verschillende sensorconcepten, van goedkope retrofit-oplossingen tot complexe sensorconcepten voor gevoelige goederen. De projectpartners verwachten binnen een jaar zinvolle informatie, die moet leiden tot een totaalconcept.

Financiering

Als onderdeel van het mFund onderzoeksinitiatief financiert het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur (BMVI) sinds 2016 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten met betrekking tot op data gebaseerde digitale toepassingen voor Mobiliteit 4.0. Behalve financiële ondersteuning ondersteunt mFUND netwerken tussen partijen uit de politiek, het bedrijfsleven en onderzoek. Ook biedt het toegang tot het mCloud-dataportaal met verschillende evenementformaten.

Foto: Fachhochschule Dortmund / Yves Rosefort