Robot Magazine # 2023 is uit

24/04/2023

Door Liam van Koert

Terwijl de wereld om ons heen weer wakker is  en in volle bloei staat, staat met de lente-editie ook Robot Magazine weer in blad. Klik hier om RM#1 2023 te lezen!


     

's Werelds laagste AMR komt uit Zuid-Holland
Voor fabrikanten van logistieke robots denkt u wellicht aan grote buitenlandse aanbieders. Maar ook ons eigen kikkerlandje telt de nodige producenten. Zo wordt de laagste autonome mobiele robot (AMR), LowPad, in Nederland geproduceerd.

In memoriam
Met zwaar gemoed staan we stil bij het de markante persoon Bart Driessen. Als medeoprichter van The Text Factory – uitgever van Robot Magazine – heeft hij bij veel collega’s een onuitwisbare indruk achter gelaten.

Elk product zijn eigen verpakkingsrobot
Elk product is anders, elke verpakking is daarom anders en dus is ook elke verpakkingsmachine, inclusief ondersteunende robot anders. Mpac Langen uit Wijchen legt uit waar de verschillen zitten.

Autonome combine is mogelijk, maar nog ver weg
Autonome tractoren en onkruidbestrijdingsmachines zijn volop in ontwikkeling. Maar hoe zit het met complexe apparaten zoals combines?

Duurzaam met robots
Wie aan duurzaamheid denkt, denkt in eerste instantie niet aan robots. Toch kunnen robots op vele vlakken bijdragen aan een betere wereld. Sterker nog: robots kunnen een sleuteltechnologie zijn om onze kwaliteit van leven voor de lange termijn te kunnen behouden.

Ontwikkelingen in robot supply chain
Ontwikkelingen in robothardware zijn onlosmakelijk verbonden met de supply chain van industriële robots. Vooral bewegingen als consolidatie en reshoring zullen een niet te onderschatten invloed hebben op het toekomstige robotlandschap.

Naar een uniforme interface tussen robot en PLC
Het definiëren van interfaces tussen elke robot en elke PLC is onbegonnen werk. Een uniforme interface scheelt tijd en kosten bij fabrikanten, system integrators en gebruikers.

Vision, Robotics & Motion 2023: terug naar de basis
Vision is hot. En robots zijn zo mogelijk nog heter. Vaak lijkt hierbij vooral over ‘artificial intelligence’, ‘autonoom’ of ‘cobots’ te gaan. Gelukkig heeft Vision, Robotics & Motion een nuchterdere boodschap. Editie 2023 gaat zonder poespas gewoon over slim automatiseren.

Yaskawa-robot praat met Sigmatek PLC
Sinds kort communiceert de Varan sprekende PLC van Sigmatek 1 op 1 met de controller van een van de Yaskawa-robots. Support engineer Dennis van Schaik van SigmaControl in Barendrecht vertelt over het waarom en hoe.