ABB combineert AI en 3D vision in AMR

19/03/2024

Door Ad Spijkers

Het concern onthult een mobiele robot met Visual SLAM AI-technologie en AMR Studio Suite.


     

ABB Robotics heeft zijn eerste autonome mobiele robot Flexley Tug T702 aangekondigd. Het nieuwe voertuig is voorzien van op AI gebaseerde Visual SLAM-navigatietechnologie (Simultaneous Localization and Mapping) en de nieuwe AMR Studio-software. Beginnende robotgebruikers kunnen hiermee hele vloten mobiele robots programmeren en bedienen. De nieuwe mogelijkheden vereenvoudigen de configuratie en kunnen de inbedrijfstellingstijd met tot 20% verkorten. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor een werkplek waar intelligente robots autonoom opereren, in een kader van een kritisch tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

De aankondiging volgt op de overname van de Zwitserse start-up Sevensense in januari. Maar ABB zal zijn portfolio blijven uitbreiden om tegemoet te komen aan de groeiende markt voor mobiele robots. Deze zal volgens een analyse van het concern naar verwachting tot 2026 jaarlijks gemiddeld met 20% procent CAGR groeien van 5,5 miljard dollar naar 9,5 miljard dollar.

AI en 3D vision

Door AI en 3D-visie te combineren, stelt Visual SLAM-technologie AMR's in staat intelligente beslissingen te nemen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vaste en mobiele objecten in dynamische omgevingen. Met behulp van Visual SLAM kunnen de robots een kaart maken die wordt gebruikt om onafhankelijk te werken. Hierdoor wordt de inbedrijfstellingstijd verkort van weken naar dagen en wordt een autonome werking in complexe dynamische omgevingen naast mensen mogelijk. De kaarten worden voortdurend bijgewerkt en gedeeld door de hele vloot, wat onmiddellijke schaalbaarheid biedt zonder de activiteiten te onderbreken en een grotere flexibiliteit biedt in vergelijking met andere navigatietechnologieën.

De nieuwe mogelijkheden van Visual SLAM worden verder verbeterd door de lancering van ABB’s AMR Studio software. Hiermee kunnen onervaren gebruikers AMR-routes en -taken creëren en configureren zonder dat programmeerkennis nodig is. AMR Studio stroomlijnt het proces van het opzetten van een volledige AMR-vloot van begin tot eind. De software begeleidt gebruikers door de noodzakelijke stappen, van het in kaart brengen van de omgeving tot het genereren van missies en systeemconfiguratie.

Fleet Manager

Zodra het wagenpark operationeel is, geeft de AMR Studio Fleet Manager software gebruikers volledige controle over wat er op de werkvloer gebeurt. Intelligente ordertoewijzing maakt gebruik van krachtige algoritmen om ervoor te zorgen dat orders efficiënt worden gedistribueerd, terwijl realtime visualisatie en gegevensmonitoring volledige traceerbaarheid bieden.

De flexibele gebruiksvriendelijke gebruikersinterface van de software maakt AMR-vloten ook gemakkelijker schaalbaar door gebruikers rechtstreeks controle te geven over systeemwijzigingen en nieuwe routes toe te voegen.

Foto: ABB