Assistentie voor productontwikkeling

09/10/2019

Door Ad Spijkers

Het Fraunhofer-Institut für Algorithmen und Wissenschaftliches Rechnen (SCAI) in Sankt-Augustin (bij Bonn) ontwikkelt in het project ViPriA methoden waarmee numerieke simulatiedata in de automobielbouw automatisch kunnen worden geanalyseerd.


     

In de automobielindustrie vervangen numerieke simulaties op de computer al vele jaren tijdrovende en dure echte proeven zoals crash tests. Daarbij worden enorme hoeveelheden simulatiedata gegenereerd, waarvan de evaluatie een uitdaging is.

In het project ViPriA (Virtuelle Produktentwicklung mittels intelligenter Assistenzsysteme) gaat het er om deze complexe data-analyse te vereenvoudigen. Ingenieurs zouden tijdens het constructieproces moeten kunnen terugvallen op intelligente assistentiesystemen, die hen bijvoorbeeld op incnosistenties in de simulatiedata attenderen. Dit zou een grote verlichting van het werk betekenen en het totale ontwikkelingsproces versnellen.

Machine learning

Tijdens de virtuele productontwikkelingen worden vaak veranderingen in het ontwerp doorgevoerd. Fraunhofer-SCAI ontwikkelt machine learning methoden die afwijkingen in de simulatieresultaten automatisch kunnen herkennen. De onderzoekers willen de simulatiedata zodanig voorbereiden, dat gangbare machine learning methoden kunnen worden ingezet voor de evaluatie. Behalve open source pakketten gebruikt het instituut zelf ontwikkeld analyse-algoritmen die speciaal voor de toepassingsdomeingen zijn aangepast.

Het onderzoeksproject wordt gecoördineerd door Scale in Ingolstadt. Andere projectpartners zijn Sidact in Sankt Augustin (een spin-off van Fraunhofer SCAI) en Fraunhofer SCAI. Geassocieerde partners uit de industrie zijn Audi, Porsche en Volkswagen. Het project wordt de komende drie gesubsidieerd door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF).