Werknemers beschermen in het tijdperk van cobots

15/06/2023

Door Ad Spijkers

Australische onderzoekers hebben praktische richtlijnen ontwikkeld om veilig gebruik van cobots op de werkplek mogelijk te maken.


     

In samenwerking met de regering van New South Wales hebben onderzoekers van de University of Technology Sydney (UTS) een reeks praktische richtlijnen ontwikkeld om het veilige gebruik van collaboratieve robots (cobots) op de werkplek mogelijk te maken. De onderzoekers erkennen zorgen en lacunes in de huidige kennis en praktijken op het gebied van werk, gezondheid en veiligheid. De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op vijf fundamentele principes, om het veilige gebruik van cobots op de werkplek mogelijk te maken.

Richtlijnen

De beroemde science fiction schrijver Isaac Asimov heeft drie wetten van de robotica bedacht om mensen te beschermen tegen mogelijke schade door robots en om ervoor te zorgen dat ze veilig in de samenleving worden gebruikt. Maar als het om cobots gaat, is de uitdaging niet zozeer kwaadwillende bedoelingen. Deze zit eerder in het voorkomen van schade en het waarborgen van naleving van de gezondheid en veiligheid op het werk wanneer deze machines op Australische werkplekken worden geïntroduceerd.

Ze zijn veiliger dan traditionele robots, maar cobots vormen nog steeds een gevaar als ze verkeerd worden gebruikt. Dit omvat lichamelijk letsel door botsingen, verpletterende of beknellende ongevallen. Maar u moet denken aan het onveilige gebruik van end-effectors, potentiële cyberbeveiligingsrisico's door hacking, sociale en ethische uitdagingen en verhoogde stress bij werknemers om nieuwe vaardigheden en routines te leren.

De richtlijnen voor veilig ontwerp en implementatie van collaboratieve robots bieden bedrijven een reeks praktische, op de praktijk gebaseerde tools die ze kunnen gebruiken om het ontwerp, de implementatie en het beheer van cobots op de werkplek te beoordelen en te analyseren. Bij het project was een interdisciplinair team van experts betrokken die gespecialiseerd zijn in robotica, systeemtechniek en mensgericht ontwerp.

Overwegingen

Cobots zijn, in tegenstelling tot traditionele industriële robots, specifiek ontworpen om samen te werken met mensen om hen te ondersteunen bij inspannende of iteratieve taken. Het zijn veelzijdige machines die meerdere taken kunnen uitvoeren en ze vormen de kern van Advanced Manufacturing en Industrie 4.0. De nieuwe richtlijnen zullen de industrie in New South Wales, Australië en daarbuiten vormgeven en bedrijven van elke omvang ondersteunen om intelligente robotica en automatisering veilig te adopteren en in te zetten op hun werkplekken.

De veiligheid van cobots op de werkplek omvat niet alleen technische aspecten, maar ook sociale, ethische en psychologische overwegingen bij het ontwerpen van een veilige werkplek. Cobots op de werkplek worden doorgaans geassocieerd met op armen gebaseerde manipulatoren die in de productie worden gebruikt. Het doel van deze richtlijnen is om de groeiende verscheidenheid aan cobots te omvatten, inclusief het scheren van schapen, schoonmaken, klantenservice in restaurants en zelfs in de gezondheidszorg.

Vijf principes

De richtlijnen zijn gebaseerd op vijf fundamentele principes om een veilige werkplek op de cobot tot stand te brengen:

  • cobottaken en veiligheidsfuncties begrijpen
  • behoud van een mensgerichte aanpak
  • cobots afstemmen op workflowprocessen
  • zorgen voor cyberbeveiliging
  • ondersteunend gebruiksgemak.

De richtlijnen zijn systematisch getest en geanalyseerd om de resultaten op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk voor bedrijven en werknemers te verbeteren. De richtlijnen zijn beschikbaar op de website van het Center for Work Health and Safety van New South Wales.

Foto: University of Technology Sydney